Nieuws Hoogleraar Bart Kiemeney fietst 420 kilometer op 1 dag
10 juni 2021

420 km op één dag fietsen, van Meliskerke naar Eemskerken. Dat gaat hoogleraar Epidemiologie Bart Kiemeney doen. Voor het goede doel: het onderzoek, waar hij zelf aan meewerkt, om de behandeling van spierinvasieve blaaskanker te verbeteren. Nu overlijdt 50 procent van de patiënten binnen vijf jaar. Dit moet anders en beter kunnen, volgens Bart Kiemeney.

In 2019 fietste hoogleraar Epidemiologie Bart Kiemeney alle etappes van de Tour de France (3500 kilometer) een dag voor het peloton uit en haalde zo ruim 40.000 euro op. Nu gaat hij 420 kilometer op één dag fietsen: een rechte streep van het uiterst zuidelijke puntje tot het hoge noorden van Nederland. Van Meliskerke naar Eemshaven. Hij stapt om 5.00 uur, op de langste dag van het jaar, op de fiets, direct als de zon opkomt. Anders gaat het niet lukken. Bart Kiemeney: ‘Ik ben bereid het snot voor mijn ogen te fietsen om geld op te halen voor het Radboud Oncologie Fonds, voor belangrijk onderzoek naar een betere behandeling van blaaskanker.'

Blaaskanker de wereld uit

Blaaskanker (blaascarcinoom) wordt in Nederland per jaar bijna 7000 keer vastgesteld. Bij mannen ruim drie keer zo vaak als bij vrouwen. Er zijn twee hoofdgroepen: niet-spierinvasief en spierinvasief. Spierinvasieve blaaskanker (MIBC) is vrijwel de enige soort kanker waarvoor de prognose al decennia niet is verbeterd. Totale verwijdering van de urineblaas, al dan niet voorafgaand met chemotherapie, is de belangrijkste behandeloptie. Ondanks verwijdering van de blaas overlijdt meer dan 50 procent van de patiënten binnen vijf jaar aan deze ziekte. Dit kan en moet beter! Samen met oncologisch uroloog dr.Toine van der Heijden en moleculair bioloog dr.Gerald Verhaegh wil Bart Kiemeney zo snel mogelijk beginnen met onderzoek om de effectiviteit van behandeling te verbeteren.

Mindset

Bart Kiemeney weet dat hij een groot gedeelte van zijn monstertocht zal moeten doen op wilskracht, geloof in zichzelf, vastberadenheid én mentale weerbaarheid. ‘Op de een of andere manier vind ik het wel passend dat ik pijn, vermoeidheid en tegenwind zal ervaren. Gelukkig fietsen drie goede vrienden mee en zullen er onderweg misschien wat blaasorkesten de tocht opvrolijken. De symboliek van diep in en uit ademen, leven, blazen, pijn, volharding én steun van familie en vrienden zien we dagelijks in het Radboudumc. Ik doe dit voor mensen die ziek zijn geworden, maar hoop uiteraard ook op een doorbraak voor blaaskankerpatiënten.’

Iedereen kan bijdragen

U kunt ook het project steunen via de crowdfundpagina van het Radboud Oncologie Fonds. Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet