Nieuws Ingrepen in de gezondheid met real life data
23 november 2021

In de nieuwste aflevering van de podcast 'AI for Life' gaat het over effectievere ingrepen in de gezondheid met real-life data.

Onderzoek naar de effectiviteit van medische interventies is vaak complex en kostbaar. Maar in sommige situaties is het mogelijk bestaande data te gebruik om de effectiviteit van een bepaalde ingrepen aan te tonen, zoals in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) of bij claimgegevens van verzekeraars.

Real-Life data

In deze podcast bespreken we het gebruik van dit soort "real life evidence" aan de hand van een eerder project, uitgevoerd door Radboudumc samen met VGZ. Dit onderzoek richtte zich op de effectiviteit van hartrevalidatie en gebruikte daarbij claims data van VGZ. In de podcast gaan we in op de mogelijkheden die dit soort data bieden, maar ook op de grenzen die we in de gaten moeten houden om privacy te bewaken. En hoe zorgen we dat de opbrengsten van dergelijk onderzoek voordelen oplevert voor iedereen?

Aan het woord

De geïnterviewden zijn ditmaal:

  •  Frederik Zuiderveen Borgesius, Professor of Law at iHub & iCIS Institute for Computing and Information Sciences; 
  • Niels van Gorp, data strategist en ethicus bij VGZ; 
  • Thijs Eijsvogels, associate professor bij de groep exercise physiology Radboudumc.

Platform

De podcast-serie AI for Life is een initiatief om experts van Radboud AI en andere kennisinstellingen in de regio Nijmegen die beroepsmatig sleutelen aan data en algoritmes een laagdrempelig platform te bieden. Ook innovatieve ondernemers die deze kennis en expertise omzetten in zinvolle producten en diensten voor de samenleving komen hier aan het woord. Hoe gebruiken ze AI, welke afwegingen maken ze? Zien ze kansen, belemmeringen, onvermoede vergezichten? De redactie achter de podcast-serie bestaat uit Martijn Kriens (Briskr.Validate!), Joey van Baarsel (Novio Tech Campus), Pieter Lomans (Radboudumc) en Tibor Bosse (hoogleraar Communicatiewetenschap en Kunstmatige Intelligentie Radbouduniversiteit).

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Medici op straat: Ook Nijmeegse artsen en verpleegkundigen de straat op

1 december 2021

In Rotterdam en Utrecht deden ze het al. Het afgelopen weekend zijn ook Nijmeegse artsen de straat op gegaan. Niet om mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren, maar om het gesprek met hen aan te gaan en hen goed te informeren.

lees meer

T-Guard kan immuunsysteem resetten

1 december 2021

Al 20 jaar werkt het Nijmeegse Xenikos, een spin-off van het Radboudumc, aan een middel dat het afweersysteem kan resetten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet