Nieuws Aantal klinisch arbeidsgeneeskundigen uitgebreid

9 februari 2021

In januari is het aantal klinisch arbeidsgeneeskundigen in het Radboudumc uitgebreid. Zij zijn onderdeel van het medisch behandelteam. Werk en deelname aan de maatschappij is voor veel chronische patiënten belangrijk. ‘Zo fijn dat er  klinisch arbeidsgeneeskundigen bij jullie zijn, die je bij de hand nemen,’ vindt Joëll Jannink. Lees hier haar persoonlijke verhaal en de reactie van klinisch arbeidsgeneeskundige Monique Derikx.

Joëll Jannink (29) uit Hengelo heeft chronische darmontstekingen. Ze onderging zeventien operaties, maar haar leventje ging gewoon door. Tot haar lichaam ‘ho stop’ riep en ze prioriteiten moest stellen. ‘Zo fijn dat er dan een klinisch arbeidsgeneeskundige bij jullie is, die je bij de hand neemt in de wirwar van sociale wet- en regelgeving!’

‘Ik was 17 toen de ziekte van Crohn bij mij begon op te spelen. Ik stond aan de vooravond van mijn jong volwassen leven. Vol energie, feesten, had vriendjes, was net begonnen aan mijn studie Verpleegkunde. Dat leven werd abrupt onderbroken door mijn buikpijnklachten, met voortdurend ontstekingen in mijn darmen. De afgelopen tien jaar ben ik zeventien keer geopereerd bij jullie, met lange ziekenhuisopnames. Toch lukte het me mijn studie af te ronden. Ik wilde een plekje op de arbeidsmarkt. Maar al tijdens de opleiding merkte ik dat de onregelmatige diensten me opbraken en dat ik het verpleegkundige werk niet zou volhouden. Aansluitend ben ik toen de hbo-opleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening gaan doen, dat leek me meer passend bij mijn situatie. Ik krabbelde na mijn operaties telkens snel op, haalde het diploma binnen vier jaar en kreeg gelijk een baan.

Ik ging enthousiast aan de slag, je bent jong en wilt vooral meedoen in de maatschappij. Maar dat heeft zijn tol geëist. Mijn lichaam zei, ho stop. Ik was volledig opgebrand. Ik kwam snel tot het inzicht dat ik prioriteiten moest stellen en minder op mijn tenen lopen. Ik had zo’n behoefte aan deskundige begeleiding hierin. En toen kwam Monique Derikx op mijn pad. Zij was net toegevoegd aan het behandelteam van Maag-, Darm-, Leverziekten. Ik vind het zo goed dat ze in jullie Radboudumc een klinisch arbeidsgeneeskundige al in het ziekenhuis laten meekijken. Dat is best uniek, terwijl het voorziet in zo’n belangrijke behoefte. Monique begeleidt mij in het maken van keuzes rond ziek zijn en werk. Zij weet wat je rechten en plichten zijn, zodat je betere afwegingen kunt maken voor de toekomst. Als ik haar eerder in de behandeling was tegen gekomen, had ik misschien niet zo hoeven vastlopen.  Daarom zit hier zoveel potentie in, ik hoop dat andere ziekenhuizen dit voorbeeld gaan volgen.’


‘Werk is voor veel mensen van groot belang’

Monique Derikx, klinisch arbeidsgeneeskundige, begeleidt Joëll. Zij werkt voor patiënten met chronische darmaandoeningen  bij Maag-, Darm- en Leverziekten.

Monique: ‘In januari is het aantal klinisch arbeidsgeneeskundigen in het Radboudumc uitgebreid van drie naar zeven. We ondersteunen oncologische patiënten maar onder meer ook mensen met Parkinson, Young Stroke (na hersenbloeding of herseninfarct) en post-Covidpatiënten. Ik begeleid de patiënten met chronische darmaandoeningen, zoals Joëll. Door vermoeidheid of klachten bij hun darmziekte hebben deze patiënten vaak moeite de balans te vinden in huiselijke taken, hobby’s en werk. Terwijl werk en maatschappelijke deelname voor veel mensen van groot belang is. Wij kunnen hen ondersteunen met praktische tips, ze adviezen geven over wet- en regelgeving bij problemen rondom ziekte en werk, maar ook mensen verwijzen voor behandeling om de belastbaarheid te verbeteren. Wij zijn daarbij een onderdeel van het medische behandelteam en nemen ook deel aan het multidisciplinair overleg. Zo kunnen we samen met de zorgverleners kijken naar de patiënt in zijn geheel.’

Foto: JLF foto & filmstudio

 

Meer nieuws


ZonMw Parel voor Kees Kramers en Jelle Tichelaar Erkenning praktijkinitiatief voor beter voorschrijven geneesmiddelen

12 april 2024

Kees Kramers en Jelle Tichelaar ontvingen op 11 april 2024 een ZonMw Parel voor de ontwikkeling van een landelijke farmacotherapeutische eindtoets.

lees meer

Vernieuwde AYA-lounge officieel geopend in Radboudumc  Een huiselijke plek waar jonge mensen met kanker elkaar kunnen ontmoeten

5 april 2024

De AYA-lounge voor jongvolwassenen met kanker is helemaal opgefleurd en opnieuw ingericht. Dankzij het Radboud Oncologie Fonds, sponsors en eigen medewerkers. Wethouder Grete Visser kwam de nieuwe lounge officieel openen met een van de AYA's.

lees meer

NWO ondersteunt ondernemende wetenschappers

5 april 2024

Yvonne Derks en Kiran Vaidhya Venkadesh van het Radboudumc zijn benoemd tot Fellow in het Faculty of Impact onderzoeksprogramma van NWO.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet