Nieuws Koningin Máxima op bezoek bij het Radboudumc

28 januari 2021

Donderdag 28 januari ontvingen we Hare Majesteit Koningin Máxima in het Radboudumc. Dat het door de coronacrisis niet fysiek mogelijk was, maar online georganiseerd werd, bleek geen belemmering voor een leuke ontmoeting met Koningin Máxima.

Met Radboudumc-experts sprak Koningin Máxima over onderwerpen als gezondheid en preventie; zorg en wetenschappelijke innovatie.

Specifiek waren de thema's Zorg voor Arbeid; Fit4Surgery; Beter gezond; Medical Innovation and Technology expert Center (MITeC) en Zorg voor Zeldzaam.

De Koningin was zeer geïnteresseerd in de projecten en programma's waarover onze experts vertelden. De gesprekken verliepen geanimeerd en na afloop stak Koningin Máxima onze mensen nog een hart onder de riem. Daarin sprak ze haar waardering en dank uit voor álle medewerkers in ons huis, voor het werk dat er verzet is en dat ongetwijfeld nog komen gaat. Als laatste deed ze een oproep om elkaar goed vast te houden in deze tijd.

Meer over de inhoud van de thema's

Met bedrijfsartsen en klinisch arbeidsgeneeskundigen Desirée Dona en Theo Senden sprak de Koningin over het programma ‘Zorg voor Arbeid’, waarbij patiënten al vroeg in het traject van diagnose en behandeling ondersteuning krijgen bij vragen over de gevolgen voor hun werk en inkomen. De Koningin stelde vragen over de meerwaarde van dit programma.
Daarna sprak de Koningin met gastro-intestinaal en oncologisch chirurg en oprichter Fit4surgery Baukje van den Heuvel en hoofd afdeling operatiekamers Jeroen Meijerink over het Fit4Surgery-programma, een multimodaal trainingsprogramma dat bestaat uit fysieke training, optimalisatie van voeding, mentale ondersteuning en begeleiding bij stoppen met roken en alcoholgebruik. 
Aan hoogleraar erfelijke kanker Nicoline Hoogerbrugge en hoogleraar kankerepidemiologie Bart Kiemeney viel daarna de eer te beurt. Zij gaven Koningin Máxima nadere informatie over het preventieprogramma ‘Beter Gezond’.

Koningin Máxima had ook veel belangstelling voor het Medical Innovation and Technology expert Center (MITeC), waar zij in november 2015 drie innovatieve operatiekamers opende, en stelde verdiepende vragen. Ze was benieuwd naar de voortgaan en de ontwikkelingen binnen de technlogie.
Hoogleraar evidence-based surgery Maroeska Rovers en hoogleraar beeldgestuurde oncologische interventies Jurgen Fütterer, én onderzoeker afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde dr. Frank Nijsen gaven uitleg over het Holmium-project voor uitbehandelde oncologische patiënten met levertumoren. Hierna werd werd kort gesproken over hoe je innovaties in de zorg verder kunt brengen.

Tot slot praatte Wendy van Zelst-Stams, hoofd klinische genetica en coördinator zeldzame aandoeningen, de Koningin bij over het project ‘Zorg voor Zeldzaam’. Dit project is gericht op patiënten met zeldzame aandoeningen en wil een bijdrage leveren aan snellere en betere diagnoses en het verbeteren van de toegang tot bestaande therapie of innovatieve therapie. Koningin Máxima vroeg haar bijvoorbeeld hoe ze in dat onderzoek naar zeldzame aandoeningen toch de kracht van het getal kan vinden.

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
neem contact op
lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet