Nieuws Koninklijke onderscheiding voor dr Imelda de Groot
23 april 2021

Op vrijdag 23 april 2021 ontving dr. Imelda de Groot, kinderrevalidatiearts en universitair hoofdocent aan het Radboudumc, een koninklijke onderscheiding uit handen van loco-burgemeester van Nijmegen Harriët Tiemen. Dr. De Groot ontving deze onderscheiding voorafgaand aan het online symposium ‘Verleden, heden en toekomst van de kinderrevalidatie en in het bijzonder voor patiënten met een spierziekte’, ter gelegenheid van haar pensionering. 

Imelda de Groot is sinds juni 2005 in dienst bij het Radboudumc, en werkt op de afdeling Revalidatiegeneeskunde als kinderrevalidatiearts en Associate Professor (universitair hoofddocent). Dr. De Groot heeft indrukwekkende wetenschappelijke prestaties geleverd voor de zorg.
Dr. Imelda de Groot vertaalt wetenschappelijke kennis naar praktisch niveau en geeft dit snel door aan zorgverleners in de diverse netwerken. Haar kennis wordt daarmee wereldwijd gedeeld, getuige het aantal citaten en artikelen dat op haar naam staat. Toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften publiceerden zo’n 185 artikelen met haar bijdrage, waaronder het vaktijdschrift Clinical Rehabilitation en Neuromuscular Disorders. Deze wetenschappelijke kennis wordt hiermee wereldwijd ingezet voor de revalidatie van kinderen met spierziekten en mitochondriële aandoeningen. Hiernaast zet dr. De Groot zich met veel toewijding in voor het onderwijs aan studenten en in de vorm van post-academisch onderwijs voor de collega’s in haar beroepsgroep. Ook heeft zij op uitstekende wijze tien promovendi succesvol begeleid.

Voortrekkersrol

Dr. De Groot leidt het kinderspiercentrum in het Radboudumc dat samen met de kinderneurologie is opgezet. In het centrum worden kinderen met een zuivere spierziekte gescreend door een multidisciplinair team; de grootste populatie bestaat uit jongens met de spierziekte van Duchenne. Dit heeft geleid tot de start van het Duchenne Centrum Nederland, in samenwerking met LUMC en Kempenhaeghe/MUMC, en vergelijkbare programma’s voor volwassenen met de spierziekte Duchenne en mitochondriële aandoeningen voor kinderen en volwassenen. 

Door de uitmuntende wijze waarop dr. De Groot vorm geeft aan de combinatie van clinicus en wetenschapper, gecombineerd met haar voortrekkersrol en haar tomeloze inzet voor haar patiënten, is zij een voorbeeld voor velen. 

Wij feliciteren dr. Imelda de Groot met haar benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitreiking van de versierselen, behorend bij de onderscheiding, vond plaats voorafgaand aan een symposium ter gelegenheid van haar pensionering, met inachtneming van alle geldende coronamaatregelen, door de dochter van dr De Groot.

 

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer