Nieuws Nederlandse hulp naar Suriname vanwege alarmerende situatie kwetsbare babys
9 augustus 2021

Kinderartsen en neonatologen uit heel Nederland hebben zich verenigd om hulp te bieden aan kwetsbare pasgeborenen in ziekenhuizen in Suriname. Onder leiding van kinderarts-neonatoloog Willem de Boode van het Radboudumc zijn zij een actie begonnen om lokale kinderartsen te ondersteunen in de zorg en medische voorzieningen voor deze allerkleinsten.

Kinderartsen in Suriname luiden de noodklok. Zij kunnen al maandenlang geen adequate zorg verlenen aan kwetsbare kindjes, zoals baby’s die te vroeg geboren worden. Dit komt door een ernstig tekort aan gespecialiseerd verpleegkundig personeel en een tekort aan essentiële medicijnen, middelen en apparatuur. Een aantal ziekenhuizen heeft vanwege de tekorten zelfs afdelingen moeten sluiten, wat heeft geleid tot sterfte onder te vroeg geboren baby’s.

Meer mensen, medicatie en apparatuur nodig

Kinderarts-neonatoloog Willem de Boode, verbonden aan het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis, heeft zich het lot van deze kwetsbare pasgeborenen aangetrokken. Samen met de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), de sectie Neonatologie van de NVK en lokale kinderartsen is hij daarom een actie begonnen om de ziekenhuizen in Suriname te ondersteunen.

Willem de Boode: “Het doel van de actie is om fondsen te werven voor gedegen scholing voor (nieuwe) verpleegkundigen, tekorten aan essentiële medicatie (structureel) duurzaam aan te vullen en medische apparatuur en andere producten aan te schaffen.” Daarnaast hebben de Nederlandse specialisten een uitwisselingsprogramma opgezet. Vrijwilligers, waarvan de eerste net in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo zijn aangekomen, geven lokaal praktische training en onderwijs.

Helpen kan!

Naast professionele hulp kunt u ook helpen door te doneren. Kijk hier hoe u dat kunt doen.

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email

Meer nieuws