Nieuws Nico Sommerdijk benoemd tot hoogleraar Botbiochemie
19 april 2021

Met ingang van 1 maart 2021 is Nico Sommerdijk benoemd tot hoogleraar botbiochemie aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Hij zal zich bezig houden met onderzoek naar de moleculaire vormingsmechanismen van bot, met name naar het mineralisatieproces, waarbij hij gebruik zal maken van geavanceerde elektronenmicroscopie.

De mineraalvorming in onze botten is één van de belangrijkste processen in ons lichaam. Dit proces zorgt er niet alleen voor dat we kunnen bewegen en onze kwetsbare organen kunnen beschermen, maar ook in belangrijke mate zorg draagt voor de calciumhuishouding in ons lichaam en daarmee vele belangrijke processen reguleert. Doordat onze bevolking steeds ouder wordt, worden botgerelateerde aandoeningen zoals osteoporose een steeds belangrijker aandachtspunt voor onze gezondheidszorg. Desalniettemin weten we nog heel weinig van de moleculaire mechanismen van botvorming en hoe botziekten het mineralisatieproces ontregelen.

Mineraalvorming in biologische systemen

Nico Sommerdijk (1963, Hernen) studeerde scheikunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waar hij in 1995 cum laude promoveerde op het proefschrift “Tuning the molecular organisation of amphiphilic molecules” met hoogleraar Organische chemie Binne Zwanenburg en hoogleraar moleculaire nanotechnologie Roeland Nolte als promotoren. Tijdens zijn werk als postdoc aan de University of Kent (UK), Keel University (UK) en vervolgens weer aan Radboud Universiteit raakte hij gefascineerd door hoe organismen in staat zijn anorganische materialen te gebruiken voor uiteenlopende functies zoals bescherming, ondersteuning, navigatie en de geleiding van licht. Dit was het startpunt voor zijn onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven waar hij van 1999 tot 2019 biologische mineralisatie processen imiteerde en de mechanismen ervan in detail onderzocht met geavanceerde elektronen microscopie. Dit onderzoek werd door de NWO ondersteund door Vidi, Vici en TopPunt-subsidies en leidde tot zijn groeiende fascinatie voor het ontrafelen van de vormingsmechanismen van ons eigen biomineraal: onze botten. In 2018 ontving Nico Sommerdijk een ERC Advanced Invesitgator grant van 3,5 miljoen euro voor het onderzoek naar de moleculaire mechanismen van botvorming.

Het ontrafelen van de moleculaire mechanismen van botvorming

Sinds 2019 werk Nico Sommerdijk als onderzoeker binnen de afdeling Biochemie aan het Radboudumc. Hier heeft hij een onderzoeksgroep Bone Biochemistry op gezet, waarmee hij onderzoekt hoe het harde materiaal van onze botten gevormd wordt door de mineralisatie van collageen en welke rol eiwitten en suikers daarbij spelen. Hij gebruikt hiervoor organoïden (3D celculturen die botweefsel vormen) om deze processen in detail te volgen met een genoemde “Google Earth” aanpak. Hierbij gebruikt hij een combinatie van verschillende geavanceerde microscopische technieken om tot op de nanometerschaal in te zoomen op het materiaal. Om dit mogelijk te maken heeft hij samen met Anat Akiva een nieuw elektronen microscopie centrum opgericht binnen het Radboud Technologie Centrum Microscopie. Met deze aanpak zal Nico Sommerdijk onderzoek doen naar de processen in gezonde botten én in botten met genetische aandoeningen, zoals osteogenesis imperfecta (ook wel brosse bottenziekte genoemd). Door met zijn organoïden uit te gaan van stamcellen kan hij niet alleen patiënt-specifieke defecten onderzoeken, maar ook bijdragen aan gepersonaliseerde gezondheidszorg, door bijvoorbeeld de patiënt-specifieke werking van geneesmiddelen te onderzoeken en te helpen optimaliseren.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer