Nieuws Radboudumc ontvangt IMDI financiering voor twee innovatieve projecten
23 juni 2021

Veelbelovende innovaties kunnen hun project sneller ontwikkelen en verwezenlijken met financiële ondersteuning uit het IMDI programma. Van de negen toegekende subsidies gaan er twee naar projecten in het Radboudumc. Zowel de CTK toolkit van Harry van Goor als de WavyTunes van Angela Maas werd gehonoreerd.

 

Om de inzet van zorgpersoneel te ondersteunen en de zorgvraag te verminderen, is het belangrijk om (nieuwe) medische technologieën te ontwikkelen en resultaten uit eerdere onderzoeken zo snel mogelijk toe te passen. Daarvoor zijn de IMDI-subsidieprogramma’s in het leven geroepen. Van de negen toegekende subsidies die nationaal zijn toegekend gaan er twee naar het Radboudumc: de WavyTunes van Angela Maas en de CTK toolkit van Harry van Goor werden gehonoreerd.

 

WavyTunes

Angela Maas ontwikkelt een stressreductie programma voor vrouwen met niet obstructief coronairlijden (INOCA) met biofeedback via de Wavytunes smartphone app. Onvoldoende doorbloeding vanwege hartproblemen (ischemische hartziekten - IHD) is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. In Europa leidt IHD tot 877.000 sterfgevallen bij vrouwen en 862.000 bij mannen. Vrouwen hebben valer ischemie met niet-obstructief kransvatlijden (INOCA) dan obstructieve coronaire hartziekten (CAD). INOCA met slecht functionerende hartvaten is de hoofdoorzaak van IHD bij vrouwen tussen de 40 en 70 jaar. Bij vrouwen komt het twee keer zoveel voor als bij mannen.

Maas: “Psychosociale stress is een belangrijke risicofactor voor INOCA en hier is tot dusver onvoldoende aandacht voor. Programma’s voor hartrevalidatie zijn voornamelijk gericht op fysieke conditieverbetering bij obstructief CAD en niet op stressvermindering bij INOCA. In dit project gaan het Radboudumc, vier samenwerkende ziekenhuizen, Fontys Hogeschool, Wavy Assistant en Harteraad de effectiviteit onderzoeken van een stress-reducerend programma via de WavyTunes smartphone-app, die voor optimale individuele aanpassing gebruik maakt van biofeedback.”

Aan het project gaan 250 vrouwelijke patiënten met vastgestelde INOCA deelnemen. Het doel is om een verbeterde behandeloptie te bieden voor deze grote, maar verwaarloosde patiëntengroep, die kan leiden tot een kostenreductie voor de gezondheidszorg van €2.500 tot €1.300 per patiënt.

 

CTK toolkit

Dit project gaat om het ontwikkelen en valideren van een op afstand ondersteunde zelfmanagement support en coaching toolkit (CTK) voor patiënten die zich voorbereiden op een grote operatie. De CTK-toolkit van de start-up Cardiomo™ bestaat uit een comfortabele draadloze ‘wearable’, die vitale en gezondheidsfuncties meet, zoals slaap, stress en beweging. De wearable is online gekoppeld aan een Artificial Intelligence analyseplatform met een slim dashboard, dat toegankelijk is voor de patiënt en de zorgprofessional. Samen met NAAST, een eerste- en tweedelijns medisch service center, gaat de afdeling Heelkunde van het Radboudumc een ‘gelaagde’ monitoring en ondersteuning aanbieden tijdens deze voorbereiding (Fit4Surgery). Dit vindt plaats op basis van de beschikbare real-time informatie op het dashboard. Aan het project gaan 180 patiënten deelnemen in 2 jaar.

Fit4surgery is relatief nieuw in de zorg, met slechts algemene inzichten in de kosten/opbrengsten. Dit geldt nog meer voor ‘online Fit4surgery’. Met dit project wil het consortium ook inzicht geven in de zorg-economische en sociale aspecten in vergelijking met de huidige Fit4Surgery opzet. Naar verwachting kan deze vorm van ‘virtual connected care’ bij positieve uitkomsten snel en breed worden toegepast in de zorg.

 

Over het IMDI

Het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI) is een strategisch Publiek-Privaat Partnerschap (PPP). Het richt zich specifiek op de ontwikkeling en toepassing van medische technologie die het toenemend tekort aan zorgpersoneel aanpakt en de toegankelijkheid van de zorg in de eigen leefomgeving waarborgt. Juist van medische technologie is op deze gebieden een grote bijdrage te verwachten.

IMDI is een samenwerking tussen ZonMw en de NWO domeinen TTW en MVI, en werkt daarnaast geregeld samen met andere partijen. Deze IMDI Demonstratieronde is bijvoorbeeld medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Jonge mensen met colorectale kanker verdienen een eigen behandeling

26 juli 2021

Genetische oorzaken in deze groep nemen een grote plaats in

lees meer

Hoe zijn de Nederlandse Olympiërs voorbereid op de hitte en luchtvochtigheid van Tokio?

22 juli 2021

Persoonlijk advies voor atleten in de aanloop naar de Olympische Spelen

lees meer

Master buddy programma voor startende ondernemers

22 juli 2021

Het jaarlijkse Master Buddy-programma van de masteropleiding Innovation & Entrepreneurship (I&E) van de Radboud Universiteit start weer in september.

lees meer

Ron Wevers wil genetische ziekten voorkomen op de Faeröer en in Nederland Zomerinterview in VOX door Ken Lambeets

20 juli 2021

Een ontmoeting met een jongen uit de Faeröer met een zeldzame genetische ziekte zette hoogleraar klinische chemie Ron Wevers aan het denken. Zou hij een systeem kunnen opzetten waarmee er geen kinderen met zware handicaps meer geboren worden op de eilandengroep?

lees meer