Projecten Fit4Surgery

Fit4Surgery in het Radboudumc

Het programma Fit4Surgery richt zich op het verbeteren van de conditie van patiënten voorafgaand aan een operatie. Het is gebaseerd op de visie dat hoe fitter iemand de operatie ingaat, hoe beter iemand de operatie uitkomt. Het programma bestaat uit fysieke training, aangepaste voeding, mentale begeleiding en stoppen met roken en alcohol.

lees meer

Fit4Surgery in het Radboudumc

Wat is Fit4Surgery?

Fit4Surgery is een programma voor patiënten die een operatie moeten ondergaan. Het programma heeft als doel de patiënt te helpen zo goed mogelijk in conditie te komen voorafgaand aan de operatie. Dit heet prehabilitatie.

Waarom is prehabiliteren zo belangrijk?

Vaak wordt gezegd dat een operatie hetzelfde effect heeft op het lichaam als een marathon of een zware bergetappe in de Tour de France. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. We geloven dat hoe fitter iemand de operatie ingaat, hoe beter iemand de operatie uitkomt.

Het programma vindt plaats voorafgaand aan de operatie en duurt minimaal 3 weken. Tijdens het programma volgen patiënten fysieke trainingen, eten ze gezondere en aanvullende voeding, ontvangen ze mentale begeleiding en begeleiding bij het stoppen met roken of drinken van alcohol.

Voordelen

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat patiënten met darmkanker door het programma minder kans hebben op een complicatie na een operatie, korter in het ziekenhuis liggen en ook daarna sneller herstellen. Ook daalt de kans op overlijden na de operatie, verbetert de kwaliteit van leven en is de kans kleiner dat de kanker weer terugkomt.

Mogelijk hebben patiënten met andere aandoeningen die geopereerd worden, ook baat bij een verbeterde conditie met behulp van het prehabilitatieprogramma. Daarom kunnen in 2021 in het Radboudumc meerdere patiëntgroepen meedoen aan Fit4Surgery.  

Maatschappelijke impact

Naast de duidelijk voordelen voor de patiënt, heeft prehabilitatie ook nog allerlei andere maatschappelijke effecten tot gevolg. Zo is er bijvoorbeeld een daling van de zorgkosten, maar ook in de belasting op mantelzorgers en de huisarts. In de zogenaamde Social Return on Investment (SROI) zijn al die effecten in een tekening samengevat.


Contact

Voor patiënten
06 15 45 52 31

Programmaleiding Fit4Surgery en wetenschappelijk onderzoek
(024) 361 72 74

Voor wie?

Fit4Surgery wordt aangeboden aan meerdere patiëntgroepen die een grote operatie ondergaan. 

lees meer

Voor wie?

Fit4Surgery wordt aangeboden aan meerdere patiëntgroepen die een grote operatie ondergaan, onder andere binnen de afdelingen:

  • Heelkunde
  • Neurochirurgie
  • Hoofd-hals oncologie
  • Plastische chirurgie
  • Gynaecologie
  • Orthopedie
  • Urologie

De patiënt krijgt via de chirurg of casemanager te horen of hij of zij in aanmerking komt voor Fit4Surgery.

Informatie voor patiënten

Gaat u starten met het programma van Fit4Surgery? Hier vindt u meer informatie over de inhoud van het programma om uw conditie te verbeteren. lees meer

Klaas (74) over zijn deelname aan Fit4Surgery: ‘Eenmaal uit narcose, voelde ik me opmerkelijk fit’

Klaas (74) is geopereerd aan een uitzaaiing vanuit de dikke darm in zijn lies. ‘Na een dag mocht ik uit bed en voelde me direct heel goed. Dat was bij eerdere ingrepen anders. Ik ben heel blij dat ik aan het programma Fit4Surgery heb meegedaan.’

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op Fit4Surgery.

meer informatie

Preventie

Lees hier meer over ons onderzoek naar onze gezondheidsbevorderende interventies.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet