Nieuws Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie
6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen. Het gaat om bedragen van maximaal 750 duizend euro. Deze financiering geeft hen de kans onderzoek te doen naar een onderwerp van eigen keuze, zónder thematische randvoorwaarden. In totaal hebben 34 projecten deze financiering ontvangen.

 

De Open Competitie van SGW heeft als doel om excellent vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek te bevorderen met een primair sociaalwetenschappelijke of geesteswetenschappelijke onderzoeksvraag en probleemstelling. In het Radboudumc ontving Roshan Cools, samen met David Norris, een subsidie voor het volgende project:

 

Hoge-resolutie hersenscans voor beter begrip van de werking van breinpillen
Roshan Cools, hoogleraar Cognitieve neuropsychiatrie (Radboudumc) & David Norris, hoogleraar MR-fysica in relatie tot toepassingen in de cognitieve neurowetenschappen.

Onze omgeving verandert steeds. De hersenstof dopamine is cruciaal voor flexibel, doelgericht gedrag. Denk aan de prestatie-verhogende werking van breinpillen die dopamine verhogen. Wat doet dopamine met de hersenfunctie? Met nieuwe hoge-resolutie hersenscantechnieken ontrafelen wij hoe veelgebruikte dopaminepillen de communicatie tussen hersengebieden veranderen om gedrag beter te richten op onze doelen.

 

Hier meer over de drie projecten die onderzoekers van de Radboud Universiteit ontvingen.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Nieuw genetisch onderzoek geeft inzicht in mannelijke onvruchtbaarheid Promotie van Manon Oud op 18 juni om 12.30 uur

18 juni 2021

Manon Oud onderzocht tijdens haar promotietraject de rol van genetica bij mannelijke onvruchtbaarheid. Hierdoor is een stap gezet in het ontrafelen van de oorzaken van onvruchtbaarheid bij de man.

lees meer

Radboudumc en Astherna slaan handen ineen voor nieuwe therapie voor de ziekte van Stargardt

17 juni 2021

RNA-therapie voor patiënten met ernstige erfelijke oogaandoening

lees meer

Bijna 2 miljoen euro subsidie voor snellere MRI-scan met artificial intelligence

15 juni 2021

Radioloog en onderzoeker Derya Yakar van het UMCG gaat onderzoek doen naar het verkorten van de duur van MRI-scans bij verdenking op prostaatkanker in samenwerking met onderzoekers van het Radboudumc en de Universiteit Twente

lees meer

Microbioom draagt mogelijk bij aan meer ziekte bij minderheidsgroepen Relatie tussen darmmicrobioom en gezondheid is meer dan onderbuikgevoel

15 juni 2021

Verschillen in de socio-economische achtergrond en het leefmilieu van mensen kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke kansen op een goede gezondheid.

lees meer

Levens redden met een pompje in het hart

11 juni 2021

Minder orgaanschade en een grotere kans op overleven na een hartinfarct. Dat is de inzet van startup CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc.

lees meer