Nieuws Verrassend besluit FDA vrijgeven aducanumab als alzheimermedicijn
18 juni 2021

In de meest recent editie van ‘Alzheimers and Dementia’ (tijdschrift dementie-onderzoek), verscheen een systematische review van het onderzoeksteam van neuroloog Edo Richard.

Het team, bestaande uit Edo Richard, arts-onderzoeker Melina den Brok en Pim van Gool (neuroloog Amsterdam UMC), heeft onderzocht of medicijnen gericht tegen het Alzheimer-eiwit amyloid-beta een gunstig effect op de ziekte van Alzheimer hebben. Hiervoor zijn de resultaten van al het eerder uitgevoerde onderzoek bij elkaar genomen en bestudeerd.

De conclusie is volgens het team 'kraakhelder': er is geen effect, en de kans dat de resultaten van een volgend onderzoek hier verandering in kan brengen is verwaarloosbaar.

Onderzoekstechniek

Ze gebruikten hiervoor een bepaalde statistische analyse techniek (Bayesiaanse statistiek). Met deze statistische methode konden ze niet alleen vaststellen dat er geen bewijs voor een effect is, maar zelfs vaststellen dat het tegendeel waar is; overweldigend bewijs dat er geen effect is.


Ze roepen in het artikel dan ook op om de aandacht van wetenschappers te verleggen naar andere behandelingen dan het opruimen van dit eiwit, die mogelijk meer kans bieden om een medicijn tegen Alzheimer te vinden.

Dagblad Trouw publiceerde onlangs de ingezonden brief van Edo Richard.

Op dinsdag 15 juni jl. was geriater Marcel Olde Rikkert te gast bij Nieuwsuur over de goedkeuring van de FDA van het medicijn. 'Kritiek op nieuw Alzheimermedicijn zwelt aan'.

Eerder dit jaar besteedde Nieuwsuur ook aandacht aan het nieuwe Alzheimermedicijn. 'Nieuw alzheimermedicijn strompelt langzaam naar de finish'.

Meer nieuws


Bundeling Digital Health spelers regio Nijmegen

12 januari 2022

Health Valley heeft een Digital Health Guide gepubliceerd om Digital Health spelers in de regio Nijmegen en daarbuiten te verbinden.

lees meer

Verbeterde AI moet kankeronderzoek en -zorg enorme boost geven Twee ERC Starting Grants voor onderzoekers Radboudumc, Geert Litjens

10 januari 2022

Twee onderzoekers van het Radboudumc, Geert Litjens en Rogier Kievit, hebben een European Research Council (ERC) Starting Grant ontvangen. Geert Litjens ontwikkelt een compleet nieuwe vorm van AI met te verklaren resultaten en die ook zelfstandig de stap naar diagnose en prognose kan maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet