Nieuws Voeding in Radboudumc vanaf 2022 volledig gezond

26 april 2021

Elke dag serveren we heerlijke gerechten in de horecavoorzieningen van het Radboudumc. Hiermee willen we een positieve impact hebben op de gezondheid van onze medewerkers, patiënten en bezoekers, maar ook op de samenleving en onze wereld. Vanaf 2022 willen we een volledig gezond, duurzaam én bovendien lekker vernieuwd assortiment eten en drinken aanbieden. Lees welke stappen we zetten om dit te bereiken.

In het Radboudumc werken we eraan dat vanaf 2022 ons assortiment eten en drinken volledig gezond is. ‘Als gezondheidszorginstelling is het niet meer dan vanzelfsprekend dat je gezonde voeding serveert aan je medewerkers, bezoekers en patiënten’, aldus Jaap Buis, contractmanager food & beverage in het Radboudumc. ‘Dit betekent dat we zorgen voor minder suiker, minder vet en minder zout in ons eten; dat er in onze broodjes en gerechten een hoofdrol weggelegd is voor groente; volkoren de standaard is én we investeren in gezonde kooktechnieken.’

Naast genoemde belegde broodjes zijn onze maaltijdsalades bijvoorbeeld eveneens volledig vegetarisch, en zie je op ons menu ook gerechten staan met meer plantaardig voedsel, zoals granen, peulvruchten, groenten en noten.


Jaap Buis: ‘Als gezondheidszorginstelling is het niet meer dan vanzelfsprekend dat je gezonde voeding serveert aan je medewerkers, bezoekers en patiënten.’

Gezond en duurzaam

Ook willen ons eten en drinken meer duurzaam maken en zo goed zorgen voor onze wereld. Een mooi voorbeeld van gezonde én duurzame voeding, zijn onze broodjes die we allemaal vegetarisch beleggen. ‘Hierbij ligt de nadruk op veel groenten én op zo min mogelijk verspilling’, zegt Jaap Buis. ‘Buiten het normale beleg zoals kaas en eiersalade, maken we zelf beleg van overgebleven groentes. Denk aan broccolispread, wortel americain en paprikaspread. Ook grillen wij overgebleven groentes om hiermee humus te maken. Verder biedt een van onze leveranciers beleg op basis van plakjes ei, gecombineerd met groentes zoals bijvoorbeeld spinazie. Zo bieden wij een breed assortiment aan met lekker en gezond vegetarisch beleg en werken we tegelijk aan de thema’s “Gek op groente” en “No waste” binnen ons Food Vision-programma.’


Jaap Buis: ‘We maken zelf beleg voor onze broodjes van overgebleven groentes. Zo werken we tegelijk aan de thema’s “Gek op groente” en “No waste”.’

Alternatieve kroketten

Een ander voorbeeld van duurzaamheid is dat we de hoeveelheid rundvlees in ons assortiment gereduceerd hebben, vanwege de grote CO2-uitstoot. Zo bieden we ter vervanging van de rundvleeskroketten alternatieve kroketten aan. Voorbeelden zijn de kaaskroket, paprikakroket en tomaat-mozzarellakroket, maar ook de pittige-kipkroket. ‘Lekkere alternatieven, waarmee we bovendien goed doen voor het milieu’, aldus Jaap Buis. ‘Daarnaast willen we meer biologisch eten en streekproducten op het menu zetten. Later gaan we sowieso minder snacks aanbieden en met lekkere en gezonde alternatieven komen.’

Sociale impact

Een ingrediënt dat gezond en duurzaam is én ook sociale impact heeft, is onze oesterzwam. In het Radboudumc hebben we zo'n 370 koffieautomaten. De koffiedrab hieruit wordt verzameld in kisten, die worden opgehaald door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze koffiedrab worden oesterzwammen gekweekt, die vervolgens worden gebruikt in onze soep, quiches en salades.

Voedingsconcept FoodforCare voor patiënten

Voeding levert een belangrijke bijdrage aan het welzijn en herstel van patiënten die in ons ziekenhuis opgenomen zijn. We werken in onze zorg al enkele jaren volgens het voedingsconcept FoodforCare. Juist voor patiënten is het belangrijk om goede voeding te krijgen met essentiële voedingsstoffen. We bieden hen zeven keer per dag een assortiment van kleine gerechten aan, die gemaakt zijn van verse en pure ingrediënten. Hierbij maken we een selectie voor de patiënt op basis van zijn of haar persoonlijke wensen, dieet en allergieën.

Preventie

Het Radboudumc heeft als gezondheidszorginstelling een voorbeeldfunctie in het aanbieden van gezonde voeding. In 2020 hebben we hiertoe als een van de “Voorhoedeziekenhuizen in Voeding” de intentieverklaring “Goede zorg proef je” ondertekend; als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord (*).

Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan gezonde werkomstandigheden voor medewerkers. ‘De richtlijnen voor goede voeding en voor gezonde eetomgeving gebruiken we als basis voor het gezondere assortiment; deze zijn gebaseerd op het reduceren van de tien meest voorkomende (chronische) ziekten, zoals kanker, diabetes, dementie en hart- en vaatziekten’, vertelt Manon van den Berg, diëtist/themaleider Voeding. ‘Bijna 20% van dit soort ziekten wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, hierbinnen maakt ongezonde voeding een groot deel uit. Door een gezonde leefstijl en gezonde voeding kun je voor een deel ziekten voorkomen. Dit voorbeeldgedrag begint bij ons als zorgprofessionals!’

* Ondertekening intentieverklaring

Namens het Radboudumc ondertekende bestuursvoorzitter Bertine Lahuis in december 2020 samen met tien andere vertegenwoordigers van ziekenhuizen in Nederland, de intentieverklaring “Voorhoedeziekenhuizen in Voeding” van het project “Goede Zorg Proef Je” van Stichting Alliantie Voeding in Zorg. Hiermee verklaren de ziekenhuizen dat ze in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Daarmee behalen we versneld de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord, waarin staat dat alle ziekenhuizen in 2030 een gezond voedingsaanbod moeten hebben.


Enkele acties die we in het Radboudumc komende maanden zullen doen in het kader van “Voorhoedeziekenhuizen in Voeding”, om te zorgen voor gezonde voeding:

  • Duidelijke communicatie over de veranderingen ten aanzien van gezonde voeding in het Radboudumc.
  • Het aanbod in het Restaurant (gebouw B), de corners, catering en automaten bestaat voor minimaal 80% uit gezonde keuzes. Dit wordt gefaseerd geïmplementeerd: 25%-50%-75%-100% tot juni 2022.
  • Gezonde keuzes worden meer gepromoot.
  • Er komt een “Seizoenskast met gezonde snacks” in het Restaurant (gebouw B).
  • Er komt een digitale menukaart, waarop gezonde keuzes duidelijk herkenbaar zijn.

Meer nieuws


Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer

Radboudumc opent Beleeftuin Fijne plek om te proeven, te wandelen, te ontspannen

22 mei 2023

Op maandag 22 mei nam het Radboudumc officieel de nieuwe Beleeftuin in gebruik. De tuin is open voor iedereen die er gebruik van wil maken, Hij nodigt uit om te ontspannen, een gesprek te voeren en te proeven van de planten die allemaal eetbaar zijn.

lees meer

Radboudumc helpt mensen fitter een operatie in te gaan Fit4Surgery in stappen in hele ziekenhuis beschikbaar

28 juni 2021

Patiënten in een zo goed mogelijke conditie zien te krijgen voor een operatie. Met dat doel startte het Radboudumc twee jaar geleden met het Fit4Surgery programma voor mensen met darmkanker. En met succes.

lees meer

Nieuw lab voor AI in gezondheid, gedrag en voeding

12 februari 2021 Het nationale Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) opent een nieuw lab gericht op gezondheid, gedrag en voeding. Bij dit nieuwe OnePlanet ICAI-lab for Precision Health, Nutrition and Behavior zijn Radboud Universiteit, Wageningen en Radboudumc betrokken. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet