Nieuws Dag van de Fietshelm

19 april 2022

Vandaag is de eerste Landelijke Dag van de Fietshelm. Een dag waarop er extra aandacht wordt gevraagd voor het belang van het dragen van een fietshelm. 

Waarom maken onze artsen zich hard voor het dragen van een fietshelm? 

Als Radboudumc zien we de aantallen patiënten die worden binnengebracht met letsel aan hoofd en hersenen door een val van de fiets schrikbarend toenemen. Vaak heeft dit verstrekkende gevolgen voor zowel de patiënt als diens omgeving. 

In het bijzonder onze neurologen, neurochirurgen, intensivisten behandelen onder andere patiënten die bij hen terechtkomen na een fietsongeval. In sommige gevallen loopt het redelijk goed af en kan een patiënt na een revalidatie, die soms twee jaar kan duren, weer een redelijk leven leiden; soms gaat het minder en is er blijvende schade aan de hersenen, die de kwaliteit van leven behoorlijk kan aantasten. En heel soms is het onmogelijk om een patiënt te redden.

In Nederland worden zo'n 67.000 patiënten na fietsongevallen bij de Spoedeisende Hulp behandeld, van wie 26.000 kinderen van 0 tot 18 jaar. Bijvoorbeeld doordat ze tegen een stoep aan rijden, spelen of stunten op de fiets. Ook het aantal ongevallen met e-bikes neemt toe. Het dragen van een fietshelm kan (hersen)letsel veroorzaakt door een ongeluk met de fiets met wel 60 procent verkleinen.

Daarom maken wij ons als Radboudumc sterk voor het dragen van een fietshelm

Aansluiting bij landelijke initiatief

De Landelijke Dag van de Fietshelm is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen, HersenStrijd Fonds en Hersenstichting. Als Radboudumc sluiten we ons graag aan bij dit initiatief en maken we het mogelijk voor onze medewerkers om tegen een sterk gereduceerde prijs een fietshelm aan te schaffen. Om die actie te starten werd een paar collega’s verrast met een fietshelm op woensdagochtend. Om 7.30 uur werden zij net voor hun dienst opgevangen in de fietsenkelder. Een van de gelukkigen was Wilmer Fintelman van de OK. Hij kreeg uit handen van Baziel van Engelen (neuroloog, links op de foto) en Tim Frenzel (intensivist), een helm aangeboden.

Kijk ook op onze social media kanalen voor de oproep van onze artsen.

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet