Nieuws Slimme software ARNE helpt neonatologen
27 april 2022

ARNE, een spin-off van het Radboudumc, levert slimme software waarmee neonatologen op basis van beschikbare data hun beslissingen kunnen nemen bij de behandeling pasgeboren baby’s. Dit dringt het aantal onbedoelde fouten terug en vergroot de overlevingskans van baby’s die vlak na de geboorte in kritieke toestand verkeren. ARNE B.V. heeft  financiering opgehaald bij Oost NL en venture builder NLC. Daarmee kan ARNE het product verder ontwikkelen naar de markt brengen. 

In Nederland krijgt een op de tien baby’s ondersteuning bij de ademhaling net na de geboorte en in één procent van de gevallen zijn belangrijke ingrepen nodig. Hiervoor is de ‘Newborn Life Support’ (NLS) richtlijn ontwikkeld door de European Resuscitation Council, een instructieoverzicht over hoe te handelen bij baby’s met complicaties na de bevalling. Neonatologen (artsen die zorgen voor zieke of vroeggeboren baby’s) moeten vaak in stressvolle en medisch urgente situaties belangrijke beslissingen nemen. Daarbij wordt in 55 procent van de gevallen onbedoeld afgeweken van deze NLS-richtlijn.

Altijd actuele situatie 
Tim Antonius, neonatoloog bij het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en trainer van het NLS-protocol, ontwikkelde hierom met zijn team slimme software die de arts helpt beslissingen te nemen op basis van de beschikbare data. Een algoritme bepaalt aan de hand van bepaalde vitale parameters van de pasgeboren baby, zoals hartslag en zuurstofsaturatie, welke stappen de arts het beste kan nemen. Het algoritme houdt daarbij rekening met de NLS-richtlijn, aangepast aan de actuele situatie, zodat het behandelend team zich kan concentreren op de daadwerkelijk interventies die moeten plaatsvinden. Dit vermindert de cognitieve belasting van het team en in een pilotstudie zorgde dat ervoor dat het team minder vaak afwijkt van de NLS-richtlijn en - belangrijker nog - minder vaak essentiële stappen mist.

Essentiële informatie van levensbelang 
De NLS-richtlijn is nu beschikbaar als PDF-document of papieren versie en is dus statisch en past zich niet aan de actuele situatie aan. Een neonatoloog heeft logischerwijs geen tijd om in kritieke situaties zo’n document te doorzoeken. Met de financiering kan ARNE verder met de ontwikkeling van het ‘electronic decision support system’ (eDST), waarmee essentiële informatie op een audiovisuele manier wordt gepresenteerd. Hierdoor heeft de arts zijn of haar handen vrij en is altijd inzichtelijk wat de volgende stap in de NLS-richtlijn is. De software is te gebruiken via een touchscreen dat op de wagen in de reanimatiekamer bij de verloskamer is geïnstalleerd. Als onderdeel van de transactie zal ARNE zich in Ede vestigen. Rob de Vroet, CEO bij ARNE: “We zijn erg blij met de ondersteuning van Oost NL en NLC, omdat we hiermee grote stappen kunnen zetten in het verbeteren van ons product en het op de markt brengen van eDST.”

Financiering
Oost NL verstrekt de investering vanuit ION+. ION+ is een innovatiefonds voor mkb’ers in Gelderland en wordt gefinancierd door de provincie Gelderland en een bijdrage uit het Europese subsidieprogramma OP-Oost. NLC is sinds 2019 betrokken bij ARNE als medeoprichter van het bedrijf, en verstrekte al eerder via hun Momentum fonds de eerste financiering tijdens de opstartfase van de venture. Samen met Oost NL stelt NLC nu nieuw kapitaal ter beschikking om deze technologie op de markt te gaan introduceren. 

Bron: Oost NL 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Nauwkeuriger opereren met de Anatomy Projector

25 mei 2022

De Anatomy Projector, ontwikkeld in het Radboudumc, zorgt ervoor dat chirurgen met projected augmented reality veel nauwkeuriger kunnen opereren

lees meer

Verrassend veldonderzoek naar werking malariavaccin

23 mei 2022

In veldonderzoek naar de werking van een malariavaccin zagen de onderzoekers, onder wie Benjamin Mordmüller van het Radboudumc, een opmerkelijk effect. Het vaccin roept een bredere respons op tegen malaria-eiwitten dan er in het vaccin zitten.

lees meer

Bijna 22 miljoen voor onderzoek naar hersenwerking Radboudumc en Universiteit bij veel Zwaartekrachtprojecten betrokken

3 mei 2022

Francesco Battaglia gaat met een Zwaartekrachtsubsidie onderzoeken hoe hersenen werken. Bij andere Zwaartekrachtprojecten zijn diverse onderzoekers van Radboudumc en Radboud Universiteit betrokken

lees meer

Rubicon voor drie onderzoekers Radboudumc

14 april 2022

Drie onderzoekers van het Radboudumc hebben Rubicon-financiering ontvangen van NWO/ZonMw. Daarmee kunnen Elke Muntjewerff, Laura de Vries en Laurens van de Wiel twee jaar lang onderzoek gaan doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling.

lees meer

Neolithicum maakte ons langer en intelligenter maar gevoeliger voor hart- en vaatziekten Hoe moderne Europese populaties evolueerden in de afgelopen 50.000 jaar

6 april 2022

Na het Neolithicum vertoonden Europese bevolkingen een toename in lengte en intelligentie, verminderde hun huidpigmentatie en nam de kans op hart- en vaatziekten toe, schrijven onderzoekers uit Nijmegen en Hannover in Frontiers in Genetics.

lees meer

ERC-toekenningen per land, per universiteit en per domein Rathenau Instituut zet gegevens op een rij

5 april 2022

Bij de toegekende subsidies van de European Research Council (ERC) zijn het Radboudumc en de Radboud universiteit een goede Nederlandse middenmoter

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet