Nieuws Slimme software ARNE helpt neonatologen
27 april 2022

ARNE, een spin-off van het Radboudumc, levert slimme software waarmee neonatologen op basis van beschikbare data hun beslissingen kunnen nemen bij de behandeling pasgeboren baby’s. Dit dringt het aantal onbedoelde fouten terug en vergroot de overlevingskans van baby’s die vlak na de geboorte in kritieke toestand verkeren. ARNE B.V. heeft  financiering opgehaald bij Oost NL en venture builder NLC. Daarmee kan ARNE het product verder ontwikkelen naar de markt brengen. 

In Nederland krijgt een op de tien baby’s ondersteuning bij de ademhaling net na de geboorte en in één procent van de gevallen zijn belangrijke ingrepen nodig. Hiervoor is de ‘Newborn Life Support’ (NLS) richtlijn ontwikkeld door de European Resuscitation Council, een instructieoverzicht over hoe te handelen bij baby’s met complicaties na de bevalling. Neonatologen (artsen die zorgen voor zieke of vroeggeboren baby’s) moeten vaak in stressvolle en medisch urgente situaties belangrijke beslissingen nemen. Daarbij wordt in 55 procent van de gevallen onbedoeld afgeweken van deze NLS-richtlijn.

Altijd actuele situatie 
Tim Antonius, neonatoloog bij het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en trainer van het NLS-protocol, ontwikkelde hierom met zijn team slimme software die de arts helpt beslissingen te nemen op basis van de beschikbare data. Een algoritme bepaalt aan de hand van bepaalde vitale parameters van de pasgeboren baby, zoals hartslag en zuurstofsaturatie, welke stappen de arts het beste kan nemen. Het algoritme houdt daarbij rekening met de NLS-richtlijn, aangepast aan de actuele situatie, zodat het behandelend team zich kan concentreren op de daadwerkelijk interventies die moeten plaatsvinden. Dit vermindert de cognitieve belasting van het team en in een pilotstudie zorgde dat ervoor dat het team minder vaak afwijkt van de NLS-richtlijn en - belangrijker nog - minder vaak essentiële stappen mist.

Essentiële informatie van levensbelang 
De NLS-richtlijn is nu beschikbaar als PDF-document of papieren versie en is dus statisch en past zich niet aan de actuele situatie aan. Een neonatoloog heeft logischerwijs geen tijd om in kritieke situaties zo’n document te doorzoeken. Met de financiering kan ARNE verder met de ontwikkeling van het ‘electronic decision support system’ (eDST), waarmee essentiële informatie op een audiovisuele manier wordt gepresenteerd. Hierdoor heeft de arts zijn of haar handen vrij en is altijd inzichtelijk wat de volgende stap in de NLS-richtlijn is. De software is te gebruiken via een touchscreen dat op de wagen in de reanimatiekamer bij de verloskamer is geïnstalleerd. Als onderdeel van de transactie zal ARNE zich in Ede vestigen. Rob de Vroet, CEO bij ARNE: “We zijn erg blij met de ondersteuning van Oost NL en NLC, omdat we hiermee grote stappen kunnen zetten in het verbeteren van ons product en het op de markt brengen van eDST.”

Financiering
Oost NL verstrekt de investering vanuit ION+. ION+ is een innovatiefonds voor mkb’ers in Gelderland en wordt gefinancierd door de provincie Gelderland en een bijdrage uit het Europese subsidieprogramma OP-Oost. NLC is sinds 2019 betrokken bij ARNE als medeoprichter van het bedrijf, en verstrekte al eerder via hun Momentum fonds de eerste financiering tijdens de opstartfase van de venture. Samen met Oost NL stelt NLC nu nieuw kapitaal ter beschikking om deze technologie op de markt te gaan introduceren. 

Bron: Oost NL 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Eiwitcomplex reguleert beslissing van cellen richting placenta of foetus in menselijke embryo’s Stamcelbiologen ontrafelen hoe DNA wordt gereguleerd in vroeg stadium van zwangerschap

14 juni 2022

Een internationaal onderzoeksteam heeft ontdekt dat het eiwitcomplex Polycomb (PRC2) een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van embryonale cellen.

lees meer

Enzyre werkt met geïntegreerde fotonica aan goedkopere zorg

14 juni 2022

Geïntegreerde fotonica is een technologie die de komende jaren doorslaggevend zal zijn op het gebied van innovatieve oplossingen in de zorg. Bij Enzyre, spin-off van het Radboudumc, zien ze kansen.

lees meer

Nieuw Europees-Afrikaans partnerschap in strijd tegen placentale malaria Tien miljoen euro voor ADVANCE-VAC4PM-consortium

13 juni 2022

Het European Vaccine Initiative (EVI) geeft met wetenschappers uit Afrika en Europa, van onder meer het Radboudumc, leiding aan de wereldwijde inspanningen voor de ontwikkeling van een veilig, betaalbaar en doeltreffend vaccin tegen placentale malaria

lees meer

Meniscusprothese Atro Medical ontvangt 2,5 miljoen EU-subsidie

8 juni 2022

De Europese Commissie verleent 2,5 miljoen euro subsidie aan ATRO Medical, spin-off van Het Radboudumc en DSM, voor de versnelde ontwikkeling van hun kunstmatige meniscus.

lees meer

Simmunext: waar immuuntherapie en chemie elkaar ontmoeten

8 juni 2022

Simmunext Biotherapeutics is een nieuwe spin-off van Radboudumc, Radboud Universiteit en het Oncode Institute.

lees meer

Nauwkeuriger opereren met de Anatomy Projector

25 mei 2022

De Anatomy Projector, ontwikkeld in het Radboudumc, zorgt ervoor dat chirurgen met projected augmented reality veel nauwkeuriger kunnen opereren.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet