Nieuws Subsidie voor studie naar medicijnen na herseninfarct

14 juli 2022

Neuroloog in opleiding Nina Hilkens ontvangt de prestigieuze Dekkerbeurs van de Hartstichting, waarmee zij gaat onderzoeken of het nodig is dat iedere patiënt na een herseninfarct levenslang medicatie gebruikt. Op dit moment is dat gebruikelijk, maar bij sommige mensen wegen de voordelen mogelijk niet op tegen de nadelen. 

Veel mensen krijgen na een herseninfarct voor de rest van hun leven medicijnen tegen bloedpropjes, zogeheten plaatjesremmers, voorgeschreven. Dit om een volgend herseninfarct te voorkomen. Door deze medicijnen kleven bloedplaatjes minder goed aan elkaar en ontstaan er minder snel bloedstolsels. Als bijwerking kunnen bloedplaatjesremmers echter ook bloedingen veroorzaken, soms zelfs gevaarlijke. Vooral bij jonge vrouwen en ouderen kan het risico op bloedingen hoger zijn.

Veilig stoppen

Nina Hilkens, neuroloog in opleiding en epidemioloog van het Radboudumc, gaat de komende jaren onderzoek doen bij mensen met een herseninfarct bij wie de oorzaak niet in het hart ligt. Hilkens: ‘Het is de vraag of de voordelen van levenslang gebruik van medicatie bij een deel van deze mensen wel opwegen tegen de nadelen.’ Dit gaat met name om jonge mensen (onder de 50 jaar) bij wie geen oorzaak wordt gevonden voor hun herseninfarct, en ouderen met een hoog risico op bloedingen. Mogelijk kan een deel van de patiënten veilig stoppen met plaatjesremmers om zo bloedingen te voorkomen.

De kans op een nieuw infarct neemt bij veel patiënten af in de loop der jaren, maar de kans op een bloeding door de medicatie blijft aanwezig. ‘Als we weten welke patiënten veilig kunnen stoppen, kunnen we de kwaliteit van leven van deze patiënten verbeteren, omdat ze minder kans hebben op bloedingen. Dit varieert van een onschuldige neusbloeding tot gevaarlijke maag-darmbloedingen. We zien dat jonge vrouwen die bloedverdunners gebruiken vaak last hebben van overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie  aldus Hilkens. 

Wie kan eerder stoppen?

In Nederland leven ongeveer 300.000 mensen die een herseninfarct hebben doorgemaakt. Hilkens: ‘Op dit moment krijgen alle patiënten dezelfde behandeling, ongeacht hun leeftijd, geslacht, de oorzaak van hun herseninfarct en de kans op een nieuw herseninfarct. Terwijl dat waarschijnlijk niet voor iedereen het beste is.’ Het doel is de zorg meer te personaliseren, legt ze uit. ‘Met deze Dekkerbeurs ga ik allereerst uitzoeken welke patiënten eerder zouden kunnen stoppen met medicatie. Daarna hopen we het in een grootschalig onderzoek te toetsen.’ Hilkens ontvangt een bedrag van 211.000 euro van de Hartstichting
 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet