Nieuws Veel animo voor onderzoek van het Radboudumc op Lowlands Science

23 augustus 2022

Afgelopen weekend was Lowlands: een festival met zoveel meer dan alleen muziek. Lowlands Science brengt voor een breed publiek wetenschap onder de aandacht. En met succes: het was ontzettend druk met enthousiaste deelnemers. Onderzoekers van het Radboudumc bepaalden de veerkracht van de festivalgangers en keken hoe ze opereerden met een slok op.

Het terrein van Lowlands Science: mooi weer en veel enthousiaste festivalgangers die graag meededen aan het wetenschappelijke onderzoek. De twaalf projecten, waarvan twee van hofleverancier Radboudumc, hadden allemaal een eigen tent.

Veerkracht

Is iemand fit genoeg voor een operatie? Dat hangt onder andere af van de veerkracht van mensen. En die kun je bijvoorbeeld meten met de handknijpkracht.

Een andere maat voor veerkracht is hoe snel de bloeddruk herstelt als je opstaat vanuit een stoel. Onderzoekers van de afdeling Geriatrie deden honderden metingen aan handknijpkracht en bloeddruk en zijn benieuwd of de veerkracht van de festivalbezoekers afnam naarmate het festival vorderde.

Zorgrobot Pepper was helemaal in de Lowlands-sfeer met vrolijke oorbellen. De robot hielp goed mee bij het onderzoek en legde aan alle deelnemers precies uit wat de bedoeling was.

Dr. Bob

Nul is de norm en dat gaat ook niet veranderen. Maar de effecten van alcohol op de operatievaardigheid is nooit onderzocht. Kun je nog opereren met een borrel op?

Onderzoekers van de afdeling Heelkunde bepaalden het alcoholpromillage en lieten deelnemers daarna met laparoscopische instrumenten ringetjes verplaatsen van links naar rechts. Gaat dat beter in nuchtere toestand? Dankzij Lowlands hebben we nu honderden metingen om dat uit te zoeken.

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

+31 611091018
neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet