Nieuws Drie Vidi-beurzen en een Open Technologieprogramma voor onderzoekers Radboudumc

29 juni 2023

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Martine Hoogman, Anna Marneth en Janna Vrijsen van het Radboudumc een Vidi-financiering van maximaal 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Ook zeven onderzoekers van de Radboud Universiteit kregen een Vidi. In het Open Technologieprogramma van NWO ontving Roland Brock financiering voor het ontwikkelen van een op RNA-gebaseerde therapie voor endometriose.

Martine Hoogman - De andere kant van ADHD

Mensen met ADHD ervaren ook positieve kanten van ADHD, maar willen we deze aspecten gebruiken op school, op het werk en in de zorg, dan moeten we eerst nog meer over ze weten want onze huidige kennis is nog te beperkt. In dit project wordt onderzocht hoe anderen (leraren, werkgevers) tegen positieve kanten van ADHD aankijken, welke neurobiologische factoren ten grondslag liggen aan deze aspecten zodat we ze beter kunnen begrijpen en hoe omgevingsfactoren een rol spelen bij de positieve aspecten van ADHD. Dit zal bijdragen aan een meer gebalanceerd beeld van ADHD, dat kan leiden tot een inclusievere benadering van ADHD.

Anna Marneth - Hoe suikers gebruikt kunnen worden voor bloedceltransfusies en bestrijding van bloedkanker

Suikers zijn onmisbaar voor cellen in ons bloed. Suikers leveren cellen niet alleen energie, maar spelen ook een belangrijke rol in het ontvangen van groeisignalen. Dit project zal aantonen hoe suikers in het laboratorium gebruikt kunnen worden om de groei van bloedcellen te stimuleren, voor bloedcel transfusies. Daarnaast wordt bestudeerd of het verminderen van specifieke suikers de groei van bloedkankers remt.

Janna Vrijsen - Sporten om de behandeling van depressie te versterken

Depressie is een ernstige en veelvoorkomende mentale ziekte. Het is tragisch dat zelfs met onze best-onderzochte psychotherapie 40% van de depressieve patiënten niet opknapt. Het combineren van twee behandelingen lijkt de oplossing, maar de standaardcombinatie met medicatie is duur en veel patiënten hebben last van de bijwerkingen. Sporten werkt tegen depressie en kan gemakkelijk in combinatie met psychotherapie aangeboden worden. Maar hoe, wanneer en voor wie werkt het? De onderzoekers zullen ontrafelen hoe sporten psychotherapie kan versterken om zo meer mensen met depressie te helpen. Zij onthullen hoe sporten de stemming helpt verbeteren en het leerrendement van de psychotherapiesessies vergroot.     

Hier meer informatie over de zeven Vidi’s van de Radboud Universiteit.

Open Technologieprogramma

Het Open Technologieprogramma biedt financiering voor excellent onderzoek, met het oog op mogelijke toepassing van de resultaten. Het programma geeft bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot toepasbare kennis.

Roland Brock - Hybride eiwit-lipide nanodeeltjes voor gerichte aflevering van oligonucleotiden bij endometriose (HYPNODE)

Endometriose is de meest frequente gynaecologische aandoening, gekenmerkt door groei van weefsel uit de baarmoeder in de buikholte wat ernstige pijn en onvruchtbaarheid tot gevolg kan hebben. Ongeveer 10 procent van de vrouwen wordt erdoor getroffen. Ondanks het verlies aan levenskwaliteit en een economische schade van miljarden euro’s alleen in Nederland, duurt het lang voordat vrouwen gediagnostiseerd worden en beperkt de behandeling zich tot pijnstillers en hormonen. In dit project wordt een op RNA-gebaseerde therapie ontwikkeld, waarbij wij virussen nabootsen die diep het weefsel ingaan om eiwitten af te leveren om de ziekte efficiënt te behandelen.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet