Nieuws Teun Bousema krijgt Vici-beurs voor malariaonderzoek 

23 februari 2023

Malaria-onderzoeker Teun Bousema van het Radboudumc ontvangt een NWO Vici-beurs ter waarde van 1,5 miljoen euro. Hiermee gaat hij onderzoek doen naar toenemende resistentie tegen één van de belangrijke malariamedicijnen. Hij is één van de 34 onderzoekers die een Vici-beurs ontvangen. 

De verspreiding van medicijnresistentie bij malaria begrijpen en voorkomen 

Jaarlijks zijn er wereldwijd meer dan 200 miljoen malariagevallen. Behandeling van malaria is alleen mogelijk met effectieve medicijnen. Recent hebben Afrikaanse malariaparasieten resistentie ontwikkeld tegen de belangrijkste malariamedicijnen, artemisinines. Er zijn bovendien alarmerende aanwijzingen dat deze resistente parasieten besmettelijker zijn voor muggen dan gewone parasieten. In zijn VICI-project zal malaria-onderzoeker Teun Bousema onderzoeken welke biologische en omgevingsfactoren een rol spelen bij resistentieverspreiding. Ook gaat hij in dit SPARTAN-project een simulatiemodel ontwikkelen, waarmee hij de beste strategie wil vinden om deze verspreiding te voorkomen.  

Hoogleraar Epidemiologie van Tropische infectieziekten Teun Bousema: ‘Ik ben enorm blij met deze toekenning, want nu kunnen we medicijnresistentie onderzoeken. Alleen als we de verspreiding hiervan begrijpen, kunnen we ervoor zorgen dat malaria behandelbaar blijft. De tijd dringt!’ 

Over de Vici-beurs 

Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. Zij ontvangen ieder 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze Vici-beurs kunnen ze de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen op het terrein van medisch onderzoek en zorginnovatie en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

+31 611091018
neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet