Nieuws Geef milieu en preventie een plek in nieuwe inrichting gezondheidszorg 

9 oktober 2023

Chirurg Kees van Laarhoven schreef het boek Human and Planetary Health  - The urgency to integrate into One Health (vertaald: Menselijke en Planetaire Gezondheid en de noodzaak van One Health). Samen met andere zorgprofessionals analyseert hij in het boek de grote uitdagingen voor de gezondheidszorg, niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd. Vanuit economisch en ecologisch perspectief richt het boek zich op de toekomst van de gezondheidszorg waarbij de vraag wordt gesteld “Hoe richten we onze leefomgeving in zodat de wereldwijde consumptie van ziektezorg afneemt terwijl de gezondheid van mens en planeet verbetert?”

Foto: v.l.n.r. Bertine Lahuis, Baukje van den Heuvel, Ad Melkert, Hans Peter Jung en Kees van Laarhoven

Gezondheid van de mens en de planeet gaan hand in hand. Daarom móet de gezondheidszorg duurzamer. Maar hoe? Het boek roept alle gezondheidszorgprofessionals op om deel te nemen aan het publieke debat en beleidsvorming. Na een grondige analyse van de gezondheids-erfenis van de industriële revolutie (the Inheritage), wordt een toekomstperspectief geschetst hoe de leefomgeving in de 21ste eeuw eruit kan gaan zien: the new humansphere. Het kan, maar de jonge generaties Y, Z en Alfa zullen in de komende economische cyclus van sustainability het verschil moeten gaan maken en een integrale benadering van ziekte en gezondheid neer moeten zetten in de samenleving. 

One Health

Het boek is bedoeld voor gezondheidszorgprofessionals, ziekenhuisbestuurders, gezondheidsbeleidsmakers en industrieën zoals voeding, milieu en mobiliteit. Het gezondheidssysteem vraagt naast de zorg ook om een benadering vanuit andere perspectieven, zoals de invloed van milieu, economie en cultuur. Alleen door deze geïntegreerd te benaderen is er een toekomst voor mens en planeet. 

Het boek omarmt het One Health-concept en benadrukt de noodzaak om de inrichting van de gezondheidszorg te herzien en te integreren met preventieve maatregelen en milieuzorg om zowel de gezondheid van de mens als de planeet te verbeteren. Voor nu en in de toekomst.

Boekpresentatie

Op vrijdag 6 oktober jl. presenteerde Kees van Laarhoven zijn boek aan Bertine Lahuis, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc en Bertho Nieboer, gynaecoloog bij het Radboudumc, hoofdredacteur van Medisch Contact en moderator van de middag. Koos van der Velden (Radboudumc, Public Health) spreker tijdens de presentaties gaf zijn inzichten over “The clash between economy, ecology and health”. Joyce Browne van UMC Utrecht, Julius Center deelde haar visie in “Global Health: health inequity and climate injustice”.

Aansluitend werd in een open dialoog het Integraal Zorgakkoord en multi-sectorale regionale health plans besproken met Bertine Lahuis (moderator), Ad Melkert (voorzitter Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen), Hans Peter Jung (huisarts, initiator Mooi Maasvallei), Baukje van den Heuvel (projectleider Fit4Surgery) en Kees van Laarhoven.

Meer informatie

Human and Planetary Health - The urgency to integrate into One Health is digitaal gratis in Open Access beschikbaar, zoals alle publicaties van de Radboud University Press. De Diamond Open Access uitgeverij van de Radboud Universiteit publiceert hoogwaardige academische peer-reviewed boeken en tijdschriften in een breed scala van disciplines.

Het boek kan ook hier besteld worden.

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet