Nieuws Koninklijke onderscheiding voor dr. Eveliene Manten-Horst 

29 juni 2023

Op woensdag 28 juni ontving dr. Eveliene Manten-Horst, kwartiermaker AYA bij het Radboudumc en landelijk, en directeur bij AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk, een koninklijke onderscheiding uit handen van Annemarie ‘t Hart, loco-burgemeester van gemeente De Bilt. Dr. Manten-Horst ontving deze onderscheiding tijdens het SPACE4AYA-congres dat plaatsvond in Den Bosch. Zij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Inzet voor jongvolwassenen met kanker 

Eveliene is al jaren een voorvechter van leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen met kanker (Adolescenten & Young Adults; AYAs). Voor 2008 bestond er voor deze groep jonge mensen nog geen aparte zorg in Nederland. Nadat de eerste stappen gezet waren in het Radboudumc, werd Eveliene met een klein kernteam gedetacheerd naar het IKNL om vandaaruit een landelijk netwerk van AYA-zorg op te gaan zetten. Zij is van kwartiermaker in één umc gegroeid tot landelijke directeur van het zorgnetwerk voor alle umc's en perifere ziekenhuizen. Vooral dankzij haar inzet bestaat er nu een netwerk van zorgprofessionals dat in ziekenhuizen is opgeleid. Daarnaast is een strategie opgebouwd om deze bijzondere zorg binnen bestaande structuren in te gaan bouwen.

Co-creatie met patiënten 

Volgens haar collega’s van AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk ligt het woord co-creatie 'haar op de tong bestorven en ze maakt dit daadwerkelijk waar'. Niet voor niets waren er ook twee AYAs bereid ook een brief te schrijven ter ondersteuning van deze koninklijke onderscheiding omdat zij hebben ondervonden hoe belangrijk het werk van Eveliene is. 

SPACE4AYA 

In de loop der jaren heeft ze geheel uit eigen beweging het jaarlijkse landelijke congres  
SPACE4AYA gestart. Hier wordt de meest recente kennis en inzichten gedeeld met zorgprofessionals. Daarmee kunnen direct verder in de AYA-zorgpraktijk. Eveline ontving de onderscheiding op het 8e SPACE4AYA congres 'Zorg verlenen aan jongvolwassenen met kanker'. Deze editie focuste zich op:  

  • Kennis en kunde uitwisseling over zorg en onderzoek; 
  • Toepassing van informatie in de praktijk van de AYA-zorgverlening; 
  • Stimuleren van zorg-innovatie en verbeteren van opleiding door onderzoek. 

 
Het Radboudumc feliciteert dr. Eveliene Manten-Horst met haar benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet