Nieuws Minister Conny Helder op bezoek bij Radboudumc

16 november 2023

Op woensdag 15 november bracht demissionair minister van Langdurige Zorg en Sport Conny Helder een werkbezoek aan het Radboudumc. Mark Janssen, lid van de Raad van Bestuur, en Henri Marres, hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde, leidden de minister rond door ons nieuwe hoofdgebouw. Op afdeling A4 werd de minister ontvangen door Ingrid van Schalen, zorgmanager Interne Geneeskunde en Reumatologie. Zij vertelde over hoe digitale hulpmiddelen in de nieuwbouw geïntegreerd zijn en zowel de verpleegkundigen als de patiënt ten dienste staan. 

In de praktijk

Verpleegkundige Inge liet samen met een patiënt aan de minister zien wat slimme digitale middelen in de praktijk op de verpleegafdeling betekenen. Vernieuwing in de zorg heeft de speciale aandacht van de minister en ze was dan ook heel nieuwsgierig hoe dit de werkdruk van verpleegkundigen verlaagt, maar ook hoe een patiënt dit ervaart tijdens zijn verblijf.

Dialoog

Na het bezoek aan de verpleegafdeling was er ruimte om met een aantal specialisten te praten over wat hen bezighoudt.


Kees van Laarhoven, hoofd afdeling Heelkunde, vertelde over de inhoud van zijn onlangs gepubliceerde boek Human and Planetary Health, met de focus op de huidige en toekomstige Nederlandse gezondheidszorg. Ronald Pennings, hoofd afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde, duidde de rol van (kunnen) horen en het maatschappelijk belang hiervan; en de rol die cochleaire implantaten hierbij kan spelen voor patienten. Marinus de Kleuver, medisch directeur Centrum voor Trauma en Reconstructie en hoogleraar Orthopedie, gaf zijn visie op wat beweging betekent voor de ouder wordende mens; en waar we tegenaan lopen in de beweegzorg in Nederland.


Deze thema’s gaven aanleiding tot dialoog en discussie; en er was ook veel ruimte voor verdere verkenning en verdieping. Verweven met de thema's was het onderwerp waar de minister zich voor inzet 'Zolang mogelijk gezond en zelfstandig zijn, ook als je ouder bent of een beperking hebt. Dat vraagt om zorg met oog voor verschillen tussen mensen.'
 

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Mysterieuze vetten herprogrammeren geheugen van aangeboren afweercellen

24 november 2023

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een fascinerend verband blootgelegd tussen sphingolipiden, mysterieuze vetten vernoemd naar de 'Sphinx', en het geheugen van cellen van het aangeboren afweersysteem.

lees meer

AI programma levert hoog aantal goede Covid-19 diagnoses in lage inkomenslanden Interessant alternatief voor Afrikaanse regio’s met tekort aan medici

23 november 2023

In regio’s waar hightech laboratoriumtesten niet beschikbaar zijn, kunnen goede Covid-19 diagnoses door een AI-programma worden vastgesteld, schrijven onderzoekers van het Radboudumc en collega’s in Scientific Reports

lees meer

Hoogleraren Hans van der Hoeven en Gert Jan Scheffer nemen afscheid Terugblik op hun carrière

22 november 2023

'Hoe anesthesiologie en intensive care persoonlijk werd' is de titel van het afscheidssymposium van hoogleraren Hans van der Hoeven en Gert Jan Scheffer op vrijdag 24 november 2023. Een interview met beide hoogleraren. Eerder gepubliceerd in de Radbode.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet