Personen Ronald Pennings

Profiel

dr. Ronald Pennings
BIG-nummer: 29054820901


Over Ronald Pennings

KNO-arts dr. Ronald Pennings is een gespecialiseerd oorarts die zorg levert aan patiënten met gehoorverlies. lees meer

Over Ronald Pennings

KNO-arts dr. Ronald Pennings is een gespecialiseerd oorarts die zorg levert aan patiënten met gehoorverlies. Hij is met name gespecialiseerd in de diagnostiek van (erfelijk) gehoorverlies en vormen van doofblindheid zoals Usher syndroom. Voor de behandeling van ernstige vormen van gehoorverlies plaats hij ook cochleaire implantaten (chirurgisch in het slakkenhuis implanteerbare hoortoestellen). Daarnaast behandelt hij ook mensen met chronische oorontstekingen (cholesteatoom) en andere oorproblemen die leiden tot gehoorverlies (o.a. otosclerose, atresie van de gehoorgang, aangeboren afwijkingen van de gehoorbeenketen).

Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich vooral op 1. het identificeren van nieuwe doofheidsgenen, 2. het in kaart brengen van het natuurlijk beloop van erfelijk gehoorverlies en gehoorverlies en zicht bij Usher syndroom, 3. het evalueren en verbeteren van de revalidatie van erfelijk gehoorverlies met hoortoestellen en implanteerbare hoortoestellen en 4. het verbeteren van de diagnostiek van (erfelijk) gehoorverlies. Daarnaast verricht hij binnenoortherapie onderzoek waarbij in klinische trials de veligheid, verdraagzaamheid en effectiviteit van nieuwe medicijnen die gehoorverlies behandelen geëvalueerd worden. Dit laatste wordt verricht binnen het clinical trial center van de afdeling KNO dat nauw samenwerkt met het Radboudumc Technology Center for Clinical Studies. Zo wil hij in de toekomst patiënten beter laten horen zónder hulpmiddelen, zodat zij langer en beter kunnen deelnemen in de maatschappij.

Voor deze inspanningen heeft de Raad van Bestuur van het Radboudumc benoemd tot Principal Clinician (2018-2020). Principal Clinician is het predicaat voor zorgverleners die voorlopen in het vernieuwen van de patiëntenzorg en daarmee het voortouw nemen in de ontwikkeling en realisatie van de Radboudvisie. Daarnaast is hij per 1-10-2020 aangesteld als gasthoogleraar aan de Vrije Universiteit in Brussel.


Functie(s)

 • KNO-arts/afdelingshoofd

Opleiding

 • 2001 Geneeskunde - Katholieke Universiteit Nijmegen
 • 2004 PhD project: Hereditary Deaf-Blindness, clinical and genetic aspects
 • 2008 KNO-arts Radboudumc Nijmegen
lees meer

Opleiding

 • 2001 Geneeskunde - Katholieke Universiteit Nijmegen
 • 2004 PhD project: Hereditary Deaf-Blindness, clinical and genetic aspects
 • 2008 KNO-arts Radboudumc Nijmegen
 • 2009 Fellowship Otology-Neurotology. Halifax - Canada

Nevenfuncties

 • 2022 Gasthoogleraar Vrije Universiteit Brussel
 • Medewerkers
 • Intranet