Afgelopen weekend zochten onderzoekers van het Radboudumc bij Lowlands Science uit wat mensen aantrekkelijk maakt voor muggen. Waarom wordt de één nooit gestoken en is de ander een muggenmagneet? Meer dan vijfhonderd enthousiaste deelnemers waagden zich tussen de palmbomen en klamboes en deden mee in de tropische container voor muggenonderzoek.
De deelnemers hielden hun arm naast een kooitje met muggen, die door het dikke plexiglas de arm wel konden ruiken, maar niet konden steken. Een camera onder het kooitje hield in de gaten of de muggen in actie kwamen en naar de arm toevlogen. Een computer gaf daar een score aan.
Daarnaast vulden deelnemers een vragenlijst in, met vragen over bijvoorbeeld eten, drinken en douchen. Het onderzoeksteam bepaalde verder ook de lichaamstemperatuur en het alcoholpromillage, en veegde met een wattenstaafje over de huid, voor latere analyse in een laboratorium. Hoofdonderzoeker Felix Hol legt hier het onderzoek uit aan de Universiteit van Nederland.
Al die metingen samen moeten uitwijzen wat iemand tot een echte muggenmagneet maakt. Daardoor krijgen we meer begrip van muggengedrag en kunnen we mogelijk natuurlijke stoffen vinden die muggen afstoten. Dat is belangrijk in de strijd tegen infectieziekten, zoals malaria.
Wie vinden de muggen het lekkerst?
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.