Nieuws Caroline Klaver benoemd tot KNAW-lid

16 mei 2024

Oogarts Caroline Klaver van het Radboudumc en Erasmus MC is benoemd tot KNAW-lid. Zij en 16 andere wetenschappers sluiten aan bij de 600 andere leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Een benoeming geldt voor het leven. Op maandag 30 september worden de nieuwe Akademieleden ge├»nstalleerd.

Caroline Klaver – Hoogleraar genetica en epidemiologie van oogziekten 

Caroline Klaver doet epidemiologisch onderzoek op het grensvlak van genetica en de oogheelkunde aan zowel het Radboudumc als Erasmus MC. Ze heeft met eigen studies en grootschalige en multidisciplinaire samenwerkingen genen en leefstijlfactoren ontdekt die leeftijdsgebonden maculadegeneratie, myopie, glaucoom, en retinale dystrofie├źn veroorzaken - ziekten die blindheid met zich meebrengen.

Klaver werkt aan de vertaling van haar onderzoeksresultaten naar interventies en adviezen, zoals leefstijladviezen tegen maculadegeneratie, of de 20-20-2-regel om bijziendheid bij kinderen te voorkomen: na 20 minuten schermwerk moet je 20 seconden in de verte kijken, en daarnaast minstens 2 uur buiten besteden. Deze regel ging viraal, en helpt ouders en docenten bij het beschermen van het gezichtsvermogen van kinderen. Klaver verschijnt regelmatig in de media, en zette publiekswebsites op over bijziendheid en maculadegeneratie.

In maart 2024 ontving Klaver een NWO Zwaartekrachtsubsidie van 22 miljoen euro. Ze gaat hiermee nieuwe behandelingen ontwikkelen tegen blindheid. De onderzoekers willen kapotte genen herstellen, een nieuw netvlies printen met een bio-printer, en uitzoeken hoe zebravissen het voor elkaar krijgen om zelf hun netvlies te repareren. 

KNAW-benoemingen aan de Radboud Universiteit

Naast Klaver zijn ook Jeanine Houwing-Duistermaat, Floris Rutjes, Tamar Sharon en Caroline Slomp van de Radboud Universiteit benoemd tot KNAW-lid. 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet