Nieuws Knappe koppen uit de hele wereld bijeen op zoek naar een diagnose voor 'coldcase' kinderen

7 juni 2024

Van 6 tot en met 8 juni komen zo'n 120 experts uit de hele wereld en vanuit verschillende disciplines bij elkaar om voor meer dan 40 ‘coldcase’ patiënten een diagnose te vinden. Het Radboudumc in Nijmegen organiseert de Undiagnosed Hackathon 2024.

Ondanks onderzoek door eigen artsen is het nog niet gelukt om voor de genodigde en gepresenteerde patiënten een diagnose te vinden. Tijdens de Undiagnosed Hackathon 2024 worden deze ‘coldcases’ besproken door deelnemers met verschillende achtergronden: artsen, onderzoekers, bio-informatici, AI-deskundigen, moleculair biologen, data-experts en andere experts uit de hele wereld. De uitdaging is om tijdens deze drie dagen met de gebundelde kennis, de puzzelstukjes samen te brengen tot een diagnose voor deze patiënten. De Undiagnosed Hackathon is een initiatief van de Wilhelm Foundation.

Gepresenteerde families

Alle patiëntgegevens zijn (met toestemming) vantevoren aangeboden aan het laboratorium van het Radboudumc. Zes Nederlandse families zijn fysiek aanwezig om nog vragen te beantwoorden van de experts. Buitenlandse patiënten en hun ouders zijn beschikbaar om met experts te videobellen als dat nodig is. Voor kinderen waarvoor nog geen oplossing is gevonden tijdens de hackathon, blijven ook na afloop van de hackathon de experts op zoek naar een diagnose voor alle gepresenteerde kinderen. Tijdens de eerste hackathon in 2023 in Zweden werden vier oplossingen gevonden voor dertien kinderen.

 Elk team wetenschappers krijgt een aantal patiënten toegewezen waarmee ze twee dagen aan de slag gaan in de hoop voor elke patiënt een diagnose te vinden.

‘Coldcase’ patiënten

In Nederland worden per jaar ongeveer 700 kinderen met een (ernstige) ontwikkelingsachterstand en/of aangeboren aandoening geboren. De oorzaak hiervan is vaak een zeldzame genetische aandoening. Voor veel van deze aandoeningen duurt het lang om de diagnose te stellen. En ondanks uitgebreid onderzoek lukt dat voor ongeveer 40% van deze kinderen uiteindelijk niet. 

Belang van een diagnose

Het vinden van een diagnose is erg belangrijk. Een diagnose bevestigt dat er écht iets aan de hand is en kan vaak het schuldgevoel bij ouders wegnemen. Daarnaast betekent een diagnose de start van een behandeltraject, waardoor de juiste behandeling en begeleiding ingezet kunnen worden en een onjuiste behandeling kan worden voorkómen. Ook helpt een diagnose om aan anderen uit te leggen wat er met je kind aan de hand is; het neemt veel onzekerheid weg bij patiënten en ouders en geeft aanknopingspunten voor lotgenotencontact. Ook geeft een diagnose meer duidelijkheid over het beloop van de ziekte en een eventueel herhalingsrisico bij volgende zwangerschappen, met de mogelijkheid om prenatale diagnostiek te doen. 

Expertisecentrum Zeldzame Aandoeningen

Het Expertisecentrum Zeldzame Aandoeningen van het Radboudumc werkt al jaren samen met o.a. de Wilhelm Foundation om meer inzicht te krijgen in zeldzame aangeboren aandoeningen. Met meer inzicht en kennis kunnen meer ‘coldcase’ patiënten geholpen worden aan een passende behandeling.

Wendy van Zelst, afdelingshoofd Genetica van het Radboudumc: “Er zijn zo’n 1 miljoen Nederlanders met een zeldzame aandoening (wereldwijd zo’n 350 miljoen). In slechts 30-50% wordt de genetische diagnose gesteld. Een diagnose is onder andere belangrijk om behandeling in te kunnen zetten. Wij doen er alles aan om een diagnose te vinden voor onze patiënten. De organisatie van en de deelname aan de hackathon is voor ons daarom vanzelfsprekend.” 

Wilhelm Foundation

Mikk en Helene Cederroth verloren drie van hun jongste kinderen aan een niet-gediagnosticeerde ziekte en runnen nu de Wilhelm Foundation, een liefdadigheidsinstelling die als missie heeft om ervoor te zorgen dat elk kind met een onbekende (aangeboren) ziekte een diagnose krijgt.

Mikk en Helene over de eerste Undiagnosed Hackathon in Zweden in 2023:
"Dit evenement betekende veel voor alle niet-gediagnosticeerde patiënten, omdat het kansen creëert om via nieuwe wegen en vormen van samenwerking tot een diagnose te komen. We hebben hiervoor patiënten uit zes landen uitgenodigd om mee te doen, waaronder veel Zweden. Hun aanwezigheid tijdens de hackathon is belangrijk om te laten zien dat het om echte kinderen gaat en niet alleen ‘gevallen’. Ook de deelnemende experts komen zo in aanraking met de patiënten waarvoor ze gekomen zijn. Dat is heel speciaal."

 

Lees het artikel over het gezin van Laura in de Gelderlander (Premium).

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


14de Internationale Congres Myotone Dystrofie brengt hoop voor behandeling Nieuwe inzichten Nijmeegse onderzoekers; Patiëntendag

4 april 2024

Nieuwe ontwikkelingen, behandelingen en onderzoek worden besproken tijdens het 14de Internationale Congres over Mytone Dystrofie (IDMC-14) in De Vereeniging in Nijmegen. Dit 5-daagse congres (9-13 april) sluit op 13 april af met een Patiëntendag voor patiënten met myotone dystrofie en hun naasten.

lees meer

Vlotte overgang naar volwassenenzorg voor chronisch zieke kinderen Een gedegen transitieprogramma

12 december 2023

Als chronisch zieke kinderen 18 jaar worden gaan ze over naar de volwassenenzorg. Deze overgang vraagt om goede voorbereiding en begeleiding van deze jongvolwassenen. De ontwikkelde leidraad van het transitieteam van het Amalia kinderziekenhuis zorgt voor een soepele transitie.

lees meer

Minister Kuipers brengt werkbezoek aan Radboudumc Aandacht voor zeldzame aandoeningen

12 oktober 2022

Op 12 oktober bezocht minister Ernst Kuipers van VWS het Genomics Technology Center, sprak met artsen en onderzoekers over zeldzame aandoeningen en bezocht het sequencing lab waar onderzoek wordt gedaan naar zeldzame genetische aandoeningen.

lees meer

Meer zeldzame ziekten gediagnostiseerd door onderzoek op Europese schaal Solve-RD pakt uit met zes publicaties in het European Journal of Human Genetics

9 juni 2021

Het Solve-RD consortium publiceert maar liefst zes artikelen in het European Journal of Human Genetics. Twee ervan (GENTURIS en ITHACA) dragen het stempel van Radboudumc-onderzoekers.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet