Nieuws Nelleke Verhave benoemd tot hoofd Centraal Dierenlaboratorium

4 juni 2024

Nelleke Verhave is per 1 september aanstaande benoemd tot hoofd van het Centraal Dierenlaboratorium (CDL) van het Radboudumc. Zij is de opvolger van Otto Boerman, die dit jaar met emeritaat gaat.

Nelleke Verhave (43) heeft in Wageningen Dierwetenschappen gestudeerd en is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit en TNO. Daarna werkte ze als docent op het gebied van de proefdierkunde, diergedrag en welzijn bij Universiteit Utrecht. Vervolgens werd zij in 2014 bij de Instantie voor Dierenwelzijn (IvD) in Utrecht als proefdierspecialist verantwoordelijk voor de kwaliteitszorg voor de gehele keten van dierproeven. In 2017 werd ze benoemd tot voorzitter van IvD Leiden, werkzaam voor het LUMC en Universiteit Leiden.

Nelleke Verhave is actief in diverse landelijke netwerken op het terrein van onderzoek met dieren, waarbij ze met veel gevoel voor de diverse belangen streeft naar de hoogst haalbare kwaliteitsstandaarden en nuance in het debat over proefdieronderzoek. 

Nicolai Giling, directeur bedrijfsvoering onderzoeksinstituut: 'Het Radboudumc en de Radboud Universiteit zijn zeer verheugd over deze benoeming. In Nelleke zien wij een stevig hoofd CDL, die met haar ervaring het onderzoek met proefdieren in- en extern goed kan vertegenwoordigen en mensen met elkaar kan verbinden. Met haar kwaliteiten is zij in staat om het CDL de komende jaren succesvol en toekomstbestendig te leiden, samen met leden van het managementteam, de CDL-adviesraad en de besturen van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. We hebben er alle vertrouwen in dat Nelleke een goede invulling zal geven aan deze positie en we wensen haar veel succes. Otto Boerman danken we alvast voor zijn inzet voor het CDL en het Radboudumc.'

Uitdagingen voor de toekomst

Nelleke Verhave: 'Het is en blijft een uitdaging om nuance te brengen in het debat over proefdieronderzoek. In mijn optiek kunnen we dit doen door heldere communicatie over het gebruik van dieren voor onderzoek en hoe we als onderzoeksgemeenschap samen met het CDL voldoen aan de wetenschappelijke kwaliteitsstandaarden die hiervoor gelden. Niet alleen voor het werk met de dieren zelf, maar ook huisvesting, de verzorging en de faciliteiten zijn daarbij van belang. Als hoofd van het CDL zijn inzicht, lef en creativiteit essentieel om politiek, wetenschap en praktijk met elkaar te verbinden en een stimulerend onderzoeksklimaat te creĆ«ren. Ik kijk uit naar de samenwerking met alle collega’s in en rond het onderzoek met proefdieren.'

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet