Nieuws Radboudumc en ATRO Medical starten onderzoek naar AI-gegenereerde kunstmeniscus

1 juli 2024

Het Orthopaedic Research Lab van het Radboudumc start een nieuw project met ATRO Medical: 3D-Printed PCU meniscus Prosthesis (3PPP). 3PPP combineert de nieuwste ontwikkelingen in de sportgeneeskunde met de kracht van AI. De duurzame meniscusprothese van ATRO Medical zal gemodelleerd worden in 3D op basis van kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door het Orthopaedic Research Lab. Dankzij deze technologie kan een scan van de gezonde meniscus in het ene been gebruikt worden om een meniscusoplossing te creëren voor het aangedane been. Op deze manier is de meniscus die ernstige kniepijn veroorzaakt te vervangen door een nieuwe schokdemper, gevormd naar de individuele patiënt.

 

Elk jaar verliezen meer dan 1.2 miljoen Amerikaanse en Europese patiënten hun meniscus door een blessure. Veel incidenten ontstaan door sportactiviteiten, zoals voetbal en andere contactsporten. Meer dan 200.000 patiënten houden er zo’n pijnlijke knie aan over dat ze niet meer kunnen sporten en soms zelfs moeten stoppen met werken. Slechts 5 procent van deze patiënten heeft baat bij een operatie. De pijn van de overige patiënten kan soms tijdelijk worden verlicht, maar voor hen is er geen blijvende oplossing beschikbaar.

 

Anatomie van individuele patiënt maatgevend

Een meniscusprothese kan de schokdempende werking in de knie herstellen, om de pijn te verlichten en de kwaliteit van leven van de patiënt te vergroten. ATRO Medical evalueert momenteel klinisch een standaard implantaat, dat beschikbaar is in vijf maten. De volgende stap is een meer gepersonaliseerde oplossing, op basis van de eigen anatomie van de patiënt. Met de nieuwste ontwikkelingen in beeldvormingstechnieken, kunstmatige intelligentie en 3D printen wordt deze optie daadwerkelijk mogelijk.

 

Proof of principle

Het 3PPP-project moet het bewijs leveren dat AI-gebaseerde meniscusmodellering van MRI-beelden, inclusief de ontwikkeling van de chirurgische procedure en de benodigde instrumenten, inderdaad werkt (proof of principle). Alle aspecten zullen worden geverifieerd in de testfaciliteiten van het Orthopaedic Research Lab van de afdeling Orthopedie in het Radboudumc, waardoor deze technologie dicht bij de klinische introductie komt. Maarten van der Zanden, CIO van ATRO Medical: “We zijn erg blij met de uitbreiding van onze samenwerking én met de mogelijkheid om te ontdekken hoe AI ingezet kan worden voor kniepatiënten met meniscusproblemen”.

­­­­­­­­­­­­­­­

Momenteel loopt er in Nederland een onderzoek naar de eerste kunstmeniscus van ATRO Medical met veertien patiënten in drie klinieken. 3PPP is een tweejarig MKB-project, medegefinancierd door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, om publiek-private samenwerkingen te stimuleren.

Meer nieuws


Onderzoek bij patiënten om kniepijn bij verwijderde meniscus aan te pakken

17 november 2021 Patiënten met aanhoudende kniepijn na verwijdering van de meniscus kunnen op drie plekken in Nederland deelnemen aan het AIR2 onderzoek van ATRO Medical, een spin-off van het Radboudumc en DSM lees meer

Afdeling Beeldvorming haalt vierde plek op de wereldranglijst voor ziekenhuizen

29 oktober 2021 US News zet de afdeling Beeldvorming van het Radboudumc op de vierde plek in de internationale ranglijst van beste instituten wereldwijd voor Radiologie en Nucleaire Geneeskunde lees meer

Start-up Patholyt ontwikkelt AI-innovaties voor de patholoog

21 september 2021 Patholyt wil de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de pathologie versnellen en de kansen van kankerpatiënten wereldwijd verbeteren. Patholyt is een spin-off van het Radboudumc, koploper in het onderzoek naar AI binnen de pathologie lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet