Nieuws Hoe houd je je hoofd koel?

10 juli 2024

Vanavond speelt Nederland tegen Engeland in de halve finale van het EK. Het wordt zo’n 25 graden, dus voor zowel voetballers als supporters is het opletten dat ze niet te veel opwarmen. Wat gebeurt er in het lichaam, en hoe houd je je lichaam koel?

Thijs Eijsvogels, inspanningsfysioloog:

Sommige voetballers lopen wel twaalf kilometer tijdens een wedstrijd, en dat buiten een eventuele verlenging gerekend. De inspanning zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur stijgt, doordat spieren warmte produceren. Het voordeel van voetbal is dat het een vorm van interval is, waarbij spelers sprintjes afwisselen met rust. Daardoor kan je lichaam wat hitte afvoeren. Maar de belasting voor het lichaam blijft groot, zeker bij een intensieve wedstrijd zoals Spanje-Frankrijk gisteravond, waar het spel continu op en neer gaat. Het wordt vanavond gelukkig niet super heet, maar toch is het belangrijk de lichaamstemperatuurstijging waar het kan te beperken. Ook omdat de warmte in een vol stadion goed kan blijven hangen.

Afkoelen kan bijvoorbeeld door koelvesten na de warming-up te dragen, en ook ice slush heeft een koelende werking. Ook zie je veel spelers tijdens een blessurebehandeling even snel naar de kant lopen voor een slok water of sportdrank. Voldoende water drinken is sowieso de belangrijkste tip. Maar wat voldoende is, hangt af van hoeveel die speler zweet. Er is geen algemeen advies te geven, hoewel een grote voetballer waarschijnlijk meer vocht nodig heeft dan een kleine. Als ze het precies willen weten, moeten ze zich wegen vóór en ná een wedstrijd. Dan zien ze hoeveel vocht ze verloren hebben en kunnen ze daarop hun drinkpatroon aanpassen.

En ja, ook voor de supporters in Dortmund geldt dat ze een grote inspanning leveren en rekening moeten houden met de warmte. Voorafgaand en tijdens de Oranjemars richting het stadion bewegen ze veel: ze dansen, springen, zingen. Een grote massa geeft veel warmte af, zowel buiten als in het stadion. Dus ook voor hen geldt: drink voldoende water. En een oranje petje helpt natuurlijk ook.

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

neem contact op

Matthijs Kox

senior researcher IC

lees meer

Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet