Nieuws Onze strijd tegen voedselverspilling 

1 oktober 2025

Nederlanders verspillen ongeveer 33 kilo voedsel per persoon per jaar. Tel je dat bij elkaar op dan is dat samen zo'n 23 miljoen maaltijden per week! Er is dus nog veel te winnen. Het Radboudumc en partner Vermaat zijn zich zeer bewust van dit gegeven en hebben samen de aanval op voedselverspilling ingezet.

Je kunt verspilling op twee plekken aanpakken; verspilling in het productie- en bereidingsproces en verspilling door de consument. Ongeveer 70 procent van de voedselverspilling in de horeca vindt al plaats vóórdat het product het bord bereikt; dus bij de bereiding; de overige 30 procent bestaat uit de restjes die gasten achterlaten (cijfers Duurzaamheid.nl). Vanuit die gedachte gaan het Radboudumc en horecapartner Vermaat samen de strijd aan tegen verspilling.

Bewuster en slimmer

Door bewuster in te kopen kan veel verspilling worden tegengegaan. Daarnaast zijn er middelen die hierbij hulp kunnen bieden. Zo vind je ook in de keukens van het Radboudumc AI-toepassingen. Hier wordt namelijk gebruik gemaakt van de afvalmonitor Orbisk. Orbisk maakt een foto van het voedsel dat weggegooid wordt in een gft-container, die op een weegschaal staat. De foto helpt met de identificering van de producten die in de container verdwijnen. Op deze manier wordt verspilling inzichtelijker.

Ook wordt slimmer gekeken niet alleen naar wat er aangeboden wordt, maar ook hoe het wordt aangeboden. De saladebar is hier een mooi voorbeeld van; door kleinere schalen te gebruiken, en deze bij te vullen wanneer nodig, wordt verspilling beperkt. Producten kunnen zo langer gekoeld blijven en op een ander tijdstip of op een andere locatie binnen het Radboudumc aangeboden worden.

Om gasten te laten zien wat ze bestellen en hoe groot de portie van een maaltijd is, wordt van elke maaltijd een voorbeeld gemaakt. De koks bereiden een maaltijd altijd voor volgens voorgeschreven richtlijnen en hoeveelheden. Het resultaat is dat gasten niet te veel opgeschept krijgen, en dat een gast terug kan komen voor een extra schepje. Zo wordt minder weggegooid.

Buitenbeentjes

Ook doen we mee aan het gebruik van zogenoemde 'buitenbeentjes’ en ‘tweede keus’-producten met samenwerkingspartner Oregional. Leveranciers uit de regio bieden ons groenten aan die er niet 'normaal’ uitzien, denk hierbij bijvoorbeeld aan kromme komkommers, waar verder niets mis mee is. Deze worden verwerkt in soepen of sauzen. Op die manier kunnen ze nog gewoon gebruikt worden en worden er geen kilo's verspild.

Restjes

Daarnaast is er de mogelijkheid om aan het einde van de dag een maaltijd te kopen die bestaat uit ‘restjes’, of wel datgene wat niet verkocht kon worden. De koks stellen hier een gezonde maaltijd van samen en bieden deze dan tegen een gereduceerd tarief aan. Hier wordt veel gebruik van gemaakt. Hiervoor hebben we een samenwerking met ‘Too good to go’. Al zijn er niet elke dag dergelijke maaltijden, omdat de koks alle ingrediënten en producten voor de dag gebruikt hebben en er niks is overgebleven. Gevalletje goed inkopen! Op deze manier zorgen we samen – koks en gasten - voor minder verspilling.

Stug volhouden

Jaap Buijs, contractmanager Horeca, Radboudumc: ‘Als Radboudumc gaan wij voor duurzaamheid. Op alle gebieden. Ook als het gaat om voedsel en het verspillen daarvan. Daarom kijken we continu naar onze processen. Dat doen we in dit geval met onze horecapartner Vermaat. Samen willen we bewuster omgaan met voedsel en verspilling minimaliseren. Dat is onze manier om ons steentje bij te dragen op dit gebied. Daarnaast is voedselproductie enorm milieubelastend en is eten weggooien gewoon zonde!’ 

‘Wij zijn echt trots op ons team dat zich hier dagelijks mee bezighoudt, en waar we nu staan met het beperken van de verspilling. Als we dit langere tijd blijven volhouden en smakelijke maaltijden blijven serveren, dan zijn we zeer tevreden.’ 

Dwight van der Veer, assistent general manager locatie Radboudumc: ‘Voor zover we weten is er op dit moment geen ander ziekenhuis, dat op deze manier met voedselverspilling omgaat. Wat helpt is dat we verschillende uitgiftepunten hebben in het Radboudumc waar het passend is om kleinere porties aan te bieden. Zo hebben we verspilling op deze locatie met Vermaat terug kunnen brengen naar 0,37%. Vergeleken bij andere locaties, die gemiddeld 3,06% verspillingspercentage hebben, doen we het dus best heel goed.’ 

In de restaurants van het Radboudumc vindt u meer tips en informatie over voeding en voedselverspilling.

Kijk ook op Samen Tegen Voedselverspilling | Samen maken we Nederland #verspillingsvrij voor tips als je ook thuis voedselverspilling tegen wil gaan.

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet