19 juni 2017

Hoe beïnvloeden voeding en lichaamsbeweging je gedrag? Deze vraag hoopt het internationale Eat2beNICE project te beantwoorden met een Horizon2020 subsidie van 11,1 miljoen euro. De onderzoekers willen weten hoe voedingselementen, zoals suiker, vet, eiwitten, vitamines en mineralen, in combinatie met leefstijlfactoren, zoals lichaamsbeweging, invloed hebben impulsiviteit, dwangmatig gedrag en verslaving. De Duitse topkok Sebastian Lege verwerkt de resultaten van het onderzoek in een kookboek. Alejandro Arias-Vásquez van het Radboudumc coördineert het project.

In het project Effects of Nutrition and Lifestyle on Impulsive, Compulsive, and Externalizing behaviours (Eat2beNICE) gaan achttien partners uit acht Europese landen bij proefpersonen de effecten onderzoeken op impulsiviteit en dwangmatig gedrag van vier verschillende diëten: een dieet waarin verschillende voedingselementen ontbreken, een dieet met voedingssupplementen, een met probiotica en het Meditterraan dieet. Daarnaast maken de onderzoekers gebruik van de gegevens uit grote populatie-onderzoeksbestanden om meer informatie te krijgen over de relatie tussen voeding en gedrag.
 
Darmflora en genen
De onderzoekers hopen meer te kunnen zeggen over de onderliggende mechanismen van de relatie tussen voeding en gedrag. Zo kijken zij naar hoe de darmflora (microbioom) invloed heeft op de hersenen, in het bijzonder op de gebieden die een rol spelen bij impulsiviteit, dwangmatig gedrag, verslaving en agressie. Ook kijken zij of deze mechanismen beïnvloed worden door voeding of leefstijl. Daarnaast kijken de onderzoekers naar de relatie tussen genen en voeding en leefstijl.
 
Koken voor gezond gedrag
Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is een directe vertaling van de uitkomsten in voedingsadviezen voor mensen met impulsiviteit en dwangmatig gedrag. De onderzoekers werken hiervoor samen met de Duitse chefkok Sebastian Lege die de inzichten op het gebied van de voeding gaat vertalen in recepten, een kookboek en kooklessen. Dankzij het netwerk van Sebastian Lege zullen de onderzoekers de recepten door heel Europa kunnen verspreiden.
 
Eat2beNICE start op 1 september 2017. Van de 11,1 miljoen subsidie gaat 3,5 miljoen naar onderzoeksgroepen van het Radboudumc (geleid door Alejandro Arias Vasquez, Barbara Franke, Jan Buitelaar, Nanda Rommelse en Jeffrey Glennon) en de Radboud Universiteit (geleid door Carolina de Weerth).
  • Medewerkers
  • Intranet