16 mei 2017

Paul Scheepers, werkzaam op de afdeling Health Evidence van het Radboudumc, is door het Directorate-General for Health and Food Safety (‘DG SANTE’) aangesteld als risicoadviseur bij grensoverschrijdende chemische gezondheidsbedreigingen.

Bij serieuze bedreigingen van de volksgezondheid door externe factoren moeten landen binnen de Europese Unie hun respons met elkaar afstemmen. Bij dergelijke incidenten vraagt de Europese Commissie experts om de ernst van het risico voor de volksgezondheid in te schatten en aan te geven welke maatregelen nodig zijn om deze te beschermen. Onder de term ‘incidenten’ vallen zowel gebeurtenissen die door mensen worden veroorzaakt als natuurrampen. Ook kan één van de EU-lidstaten bij zulke incidenten de EU verzoeken om experts in te zetten buiten de EU. Een voorbeeld hiervan is het verzoek van Frankrijk in 2010 bij de aardbeving in Haïti.
 
Paul Scheepers zal bij zo’n incident een snelle inschatting van het risico maken, in samenwerking met de veldwerkers op locatie. Scheepers heeft veel ervaring in het in acute situaties beoordelen van chemische gezondheidsrisico’s als Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen (GAGS) voor vijf veiligheidsregio’s in het zuiden van Nederland. In 2012 werkte Scheepers mee aan een nationale richtlijn over het monitoren van de gezondheidsrisico’s bij mensen na een incident met chemische stoffen en hierover publiceerde hij twee wetenschappelijke artikelen. Hij adviseerde over het gebruik van biomonitoring na een treinincident op 4 mei 2013 in Wetteren bij Gent in België. Dit incident resulteerde in 33 gewonden, 1 dode en blootstelling van duizenden inwoners en honderden hulpverleners aan de chemische stof acrylnitril. In 2014 was hij als gastredacteur betrokken bij een speciale editie van het tijdschrift Toxicology Letters over de toepassing van biomonitoring bij incidenten met chemische stoffen.

Meer informatie:
http://www.rimls.nl/news/response-to-cross-border-health-threats/
https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/scientific_committees/scheer/docs/scheer_o_005.pdf
http://www.sciencedirect.com/science/journal/03784274/231/3
  • Medewerkers
  • Intranet