In dit artikel in Health Policy verkennen de auteurs kort vier modellen om het vertrouwensprobleem uit te leggen: het gebrek aan een informatiemodel, het concurrentie-tegen-concurrentie-model, het pro-beroepsmodel en het politieke communicatiemodel.
Sinds de hervorming van de ziekteverzekering in 2006 in Nederland zijn er verschillende indicaties voor een vertrouwensprobleem of een geloofwaardig verbintenisprobleem in de Nederlandse gezondheidszorg. In hun artikel in Health Policy verkennen de auteurs kort vier modellen om het vertrouwensprobleem uit te leggen: het gebrek aan een informatiemodel, het concurrentie-tegen-concurrentie-model, het pro-beroepsmodel en het politieke communicatiemodel. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen specifiek vertrouwen (Verzekerde zegt te vertrouwen op hun eigen zorgverzekeraar) en institutioneel vertrouwen (Verzekerde zegt weinig vertrouwen te hebben in het gedrag van zorgverzekeraars in het algemeen). Het lijkt erop dat verzekeraars een laag institutioneel vertrouwen voor lief moeten nemen.Low institutional trust in health insurers in dutch health care,
Hans Maarse, Patrick Jeurissen, Health Policy, PII: S0168-8510(18)30686-9
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws
Het succesverhaal van de Nederlandse spoedzorg Artikel door Vox
17 januari 2020In dit artikel van Vox wordt de organisatie van de Nederlandse spoedzorg in ons stelsel van gereguleerde competitie en particuliere ziektekostenverzekeringen onder de loep genomen.
lees meerMeer tijd voor de patiënt in de huisartsenzorg door betere basisfinanciering
12 november 2019Een belangrijke doelstelling uit het hoofdlijnenakkoord voor de huisartsenzorg is ‘meer tijd voor de patiënt’. Uit de recente NZa monitor blijkt dat deze doelstelling nog niet gerealiseerd is.
lees meerLaag institutioneel vertrouwen in zorgverzekeraars in Nederland
1 oktober 2019Met de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 hebben verzekeraars de zware taak om met zorginstellingen en zorgverleners afspraken te maken over tarieven, volume en kwaliteit van de zorg. Uit onderzoek blijkt dat veel burgers weinig vertrouwen in de rol en het optreden van verzekeraars hebben.
lees meerThe kindest cuts: disinvestment will ensure health funding gets where it’s needed
3 januari 2019Dit artikel van Patrick Jeurissen is onderdeel van het rapport ‘Smart (dis)investment choices in healthcare’, waarin Friends of Europe een reflectie geven op gezondheids(des)investeringen in Europa.
lees meerVerslag eindconferentie Celsus academie 2018
19 april 2018Op 19 april 2018 werd de afronding van het kennisprogramma ‘Celsus, academie voor betaalbare zorg’ feestelijk gevierd met een eindcongres bij New Babylon in Den Haag.
lees meer