29 oktober 2020

Dit jaar zijn opnieuw vier onderzoeksprojecten gehonoreerd in het promotiefonds van het Radboudumc en de regionale ziekenhuizen. De onderzoeksprojecten, die een samenwerking zijn tussen Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Rijnstate, de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc krijgen gezamenlijk een bijdrage van 240.000 euro. De bekendmaking hiervan vond virtueel plaats op 29 oktober.

Om de samenwerking tussen de regionale ziekenhuizen te stimuleren is in 2016 een promotiefonds gestart. Hieruit financieren de ziekenhuizen het doen van gezamenlijk onderzoek. In de afgelopen vier jaar zijn 15 projecten gefinancierd.

“Er is veel onderzoek nodig om de vragen en problemen in de zorg te kunnen adresseren en een significante impact te kunnen bieden op de gezondheidszorg. Het mooie van een langdurige en intensieve samenwerking als deze is dat we vraagstukken in de zorg gezamenlijk aangaan op het gebied van onderzoek en gebruik maken van elkaars unieke en complementaire expertise. Hierdoor kunnen we in de regio uiteindelijk meer impact creëren voor de patiënten, en dat is waar we het voor doen.”, aldus Jan Smit, decaan en vice-voorzitter van het Radboudumc.

Op 29 oktober zijn de gehonoreerde projecten voor 2020 bekend gemaakt. De vier volgende projecten gaan binnen dit fonds van start:

Sander Koëter (Canisius Wilhelmina Ziekenhuis) en Peter van Lent (Radboudumc)

De onderzoekers gaan zich in deze studie verder verdiepen in osteoartritis, een veelvoorkomende ziekte die gepaard gaat met degradatie en verandering van gewrichtsweefsels. In het onderzoek trachten zij de (ontstekende) processen die voorkomen bij patiënten met een recent gewrichtstrauma bloot te leggen en meer inzicht te krijgen in de rol die dit speelt in de verdere pathologie.

Titel project: Understanding synovitis in ligamentous injury of joints:  towards target identification for prevention of development of posttraumatic osteoarthritis

Koen Simons (Jeroen Bosch Ziekenhuis) en Mark van den Boogaard (Radboudumc)

Door de vooruitgang op het gebied van de gezondheidszorg overleven steeds meer patiënten kritieke situaties op de IC. Echter, veel overlevenden hiervan lijden aan fysieke, cognitieve en/of mentale problemen die de kwaliteit van leven van de patiënten beïnvloedt. Door een gebrek aan informatie over de resultaten op lange termijn, nemen de IC-artsen beslissingen op basis van klinische ervaring en intuïtie. Patiënten en familieleden zijn veelal nog niet betrokken bij dit besluitvormingsproces. In deze studie gaan de onderzoekers het voorspellingsmodel van kwaliteit van leven valideren en een besluitvormingsinstrument ontwikkelen en evalueren om gezamenlijke besluitvorming op IC’s te mogelijk te maken en te vergemakkelijken.

Titel project: Improving shared-decision making in the ICU using patient-reported outcome

Michel Reijnen (Rijnstate) en Chris de Korte (Radboudumc)

Beroerte is een van de belangrijkste oorzaken van overlijden en invaliditeit wereldwijd. De huidige monitoring is onvoldoende in staat in het voorspellen van een beroerte, wat momenteel leidt tot over- en onderbehandeling. De onderzoekers willen in deze studie meer begrip krijgen van de ziekte en de risico’s en met de resultaten bijdragen aan betere diagnostiek, monitoring en behandeling van beroerte.

Titel project: Personalized risk assessment of carotid artery stenosis by ultrafast ultrasound flow imaging

Dr. Noël Keijsers (Sint Maartenskliniek) en Sander Geurts (Radboudumc)

Beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in de westerse wereld. Loopstoornissen als gevolg van misvorming van de voet (klompvoet) komen vaak voor bij patiënten met een beroerte. Chirurgische ingrepen worden daarom aanbevolen om een normale enkelvoetpositie te herstellen. Ondanks uitstekende klinische ervaringen is het bewijs voor chirurgie echter beperkt. In deze studie wordt gekeken naar het effect van de chirurgische correctie en vergelijking met niet chirurgische ingrepen. En naar het effect van looptraining in een VR-omgeving in vergelijking met reguliere fysiotherapie na het ondergaan van de ingreep.

Titel project: Towards evidence-based gait rehabilitation in chronic stroke patients with pes equinovarus deformity.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Levens redden met een pompje in het hart

11 juni 2021

Minder orgaanschade en een grotere kans op overleven na een hartinfarct. Dat is de inzet van startup CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc

lees meer

Behandeling bij beginnende blaaskanker kan beter

11 juni 2021

Promotie Hans van Valenberg op 11 juni om 12.30 uur

lees meer

Nieuw ultrahoogveld-MRI-systeem beschikbaar voor Radboudumc en universiteit

10 juni 2021

Het Erwin L. Hahn Institute (ELH) in Essen heeft een nieuw MRI-systeem aangeschaft. Het Radboudumc en de universiteit, partners in het ELH, kunnen met dit nieuwe apparaat nog gedetailleerder opnames maken, waardoor ook weer meer mogelijkheden voor onderzoek ontstaan.

lees meer

Radboudumc Amalia kinderziekenhuis start samenwerking met Esther Vergeer Foundation Eerste Sportpoli 10 juni van start

10 juni 2021

Kinderen met een lichamelijke beperking moeten ook 'gewoon' kunnen sporten. Samen met de Esther Vergeer Foundation geven we deze kinderen en hun ouders de gelegenheid dit te onderzoeken via de Sportpoli, die 10 juni van start gaat.

lees meer

Meer zeldzame ziekten gediagnostiseerd door onderzoek op Europese schaal Solve-RD pakt uit met zes publicaties in het European Journal of Human Genetics

9 juni 2021

Het Solve-RD consortium publiceert maar liefst zes artikelen in het European Journal of Human Genetics. Twee ervan (GENTURIS en ITHACA) dragen het stempel van Radboudumc-onderzoekers.

lees meer