29 oktober 2020

Dit jaar zijn opnieuw vier onderzoeksprojecten gehonoreerd in het promotiefonds van het Radboudumc en de regionale ziekenhuizen. De onderzoeksprojecten, die een samenwerking zijn tussen Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Rijnstate, de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc krijgen gezamenlijk een bijdrage van 240.000 euro. De bekendmaking hiervan vond virtueel plaats op 29 oktober.

Om de samenwerking tussen de regionale ziekenhuizen te stimuleren is in 2016 een promotiefonds gestart. Hieruit financieren de ziekenhuizen het doen van gezamenlijk onderzoek. In de afgelopen vier jaar zijn 15 projecten gefinancierd.

“Er is veel onderzoek nodig om de vragen en problemen in de zorg te kunnen adresseren en een significante impact te kunnen bieden op de gezondheidszorg. Het mooie van een langdurige en intensieve samenwerking als deze is dat we vraagstukken in de zorg gezamenlijk aangaan op het gebied van onderzoek en gebruik maken van elkaars unieke en complementaire expertise. Hierdoor kunnen we in de regio uiteindelijk meer impact creëren voor de patiënten, en dat is waar we het voor doen.”, aldus Jan Smit, decaan en vice-voorzitter van het Radboudumc.

Op 29 oktober zijn de gehonoreerde projecten voor 2020 bekend gemaakt. De vier volgende projecten gaan binnen dit fonds van start:

Sander Koëter (Canisius Wilhelmina Ziekenhuis) en Peter van Lent (Radboudumc)

De onderzoekers gaan zich in deze studie verder verdiepen in osteoartritis, een veelvoorkomende ziekte die gepaard gaat met degradatie en verandering van gewrichtsweefsels. In het onderzoek trachten zij de (ontstekende) processen die voorkomen bij patiënten met een recent gewrichtstrauma bloot te leggen en meer inzicht te krijgen in de rol die dit speelt in de verdere pathologie.

Titel project: Understanding synovitis in ligamentous injury of joints:  towards target identification for prevention of development of posttraumatic osteoarthritis

Koen Simons (Jeroen Bosch Ziekenhuis) en Mark van den Boogaard (Radboudumc)

Door de vooruitgang op het gebied van de gezondheidszorg overleven steeds meer patiënten kritieke situaties op de IC. Echter, veel overlevenden hiervan lijden aan fysieke, cognitieve en/of mentale problemen die de kwaliteit van leven van de patiënten beïnvloedt. Door een gebrek aan informatie over de resultaten op lange termijn, nemen de IC-artsen beslissingen op basis van klinische ervaring en intuïtie. Patiënten en familieleden zijn veelal nog niet betrokken bij dit besluitvormingsproces. In deze studie gaan de onderzoekers het voorspellingsmodel van kwaliteit van leven valideren en een besluitvormingsinstrument ontwikkelen en evalueren om gezamenlijke besluitvorming op IC’s te mogelijk te maken en te vergemakkelijken.

Titel project: Improving shared-decision making in the ICU using patient-reported outcome

Michel Reijnen (Rijnstate) en Chris de Korte (Radboudumc)

Beroerte is een van de belangrijkste oorzaken van overlijden en invaliditeit wereldwijd. De huidige monitoring is onvoldoende in staat in het voorspellen van een beroerte, wat momenteel leidt tot over- en onderbehandeling. De onderzoekers willen in deze studie meer begrip krijgen van de ziekte en de risico’s en met de resultaten bijdragen aan betere diagnostiek, monitoring en behandeling van beroerte.

Titel project: Personalized risk assessment of carotid artery stenosis by ultrafast ultrasound flow imaging

Dr. Noël Keijsers (Sint Maartenskliniek) en Sander Geurts (Radboudumc)

Beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in de westerse wereld. Loopstoornissen als gevolg van misvorming van de voet (klompvoet) komen vaak voor bij patiënten met een beroerte. Chirurgische ingrepen worden daarom aanbevolen om een normale enkelvoetpositie te herstellen. Ondanks uitstekende klinische ervaringen is het bewijs voor chirurgie echter beperkt. In deze studie wordt gekeken naar het effect van de chirurgische correctie en vergelijking met niet chirurgische ingrepen. En naar het effect van looptraining in een VR-omgeving in vergelijking met reguliere fysiotherapie na het ondergaan van de ingreep.

Titel project: Towards evidence-based gait rehabilitation in chronic stroke patients with pes equinovarus deformity.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer

Een goed gesprek over de laatste levensfase loont

20 november 2020

Gesprekken over wat bewoners in verpleeghuizen nog willen of nodig hebben in hun laatste levensfase dragen bij aan kortere ziekenhuisopnames. Ook leiden deze gesprekken tot een hogere kwaliteit van leven in de laatste levensfase.

lees meer

Meer zeldzame ziektes opsporen door analyse in drie dimensies Gelderse en Europese bijdragen voor innovatief project Radboudumc, BioProdict en Vartion

19 november 2020

Met kunstmatige intelligentie, slimme rekenkracht en genetica meer diagnoses stellen bij patiënten met zeldzame ziektes. Dit innovatieve project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Gelderland met ruim een half miljoen euro.

lees meer