18 oktober 2021

In huisartspraktijk UGC Heyendael kunnen patiënten terecht voor psychiatrische consulten van psychiaters van het Radboudumc. Het is de bedoeling dit in de toekomst uit te breiden naar andere praktijken.

Psychiaters van de consultatieve dienst Psychiatrie in het Radboudumc zijn wekelijks aanwezig bij UGC Heyendael voor laagdrempelige consultaties van psychiatrische vraagstukken, met directe adviezen voor beleid of vervolg. Psychiater Margit Klok: ‘We zien bijvoorbeeld patiënten met ADHD of autisme en op dit moment veel mensen met een depressie of slaapproblemen. Wij kunnen ter plekke adviseren over het bijstellen van medicatie, maar bijvoorbeeld ook over doorverwijzing. We leggen dit vast in het dossier van de huisarts, die de patiënt in een vervolgafspraak verder helpt. De patiënt is dus snel geholpen en er is minder ‘onnodige’ verwijzing naar de derde lijn. Dat is ook gunstig voor de flinke wachtlijsten in de psychiatrie. Daarnaast is de directe terugkoppeling van het beleid leerzaam voor de huisarts, en onze samenwerking verbetert.’

Uitbreiding

Het Radboudumc doet dit nu in één praktijk, alleen op de woensdagochtend. Margit: ‘Dat is niet veel, maar het maximale dat we met onze huidige mankracht kunnen bieden. Daar komt bij dat we de verzekeraars nog moeten meenemen in de goede werking van deze consultaties; de kosten verlopen via OCE Nijmegen, wij declareren een standaard tarief per consult. We zijn bezig in kaart te brengen bij welke huisartspraktijken óók behoefte is aan psychiatrische consultatie. Als umc gaan we onderzoeken óf en hoe we uitbreiding van deze consultaties gaan organiseren, hetzij met onze eigen psychiaters, hetzij met een op te bouwen netwerk.’

Interesse?

Alle huisartsen die zijn aangesloten bij het platform VIPLive kunnen nu al gebruikmaken van psychiatrische consultatie in digitale vorm. Heeft u interesse in psychiatrische consultatie in uw praktijk? Neem dan contact op met Margit Klok: Margit.klok@radboudumc.nl.

Meer nieuws


Borstkanker-operaties in CWZ

20 december 2021

Vanaf januari 2022 worden patiënten die in het Radboudumc gediagnosticeerd zijn met borstkanker in principe in het CWZ geopereerd.

lees meer

Sneller samen naar huis na keizersnede

20 december 2021

Het is nu gebruikelijk dat kraamvrouwen na een keizersnede na 3-4 dagen ziekenhuisopname naar huis mogen. Sinds kort mogen deze vrouwen met hun baby onder bepaalde voorwaarden al eerder het Radboudumc verlaten.

lees meer

Meer mogelijk bij problemen met mitralisklep ook voor kwetsbare patiënten

20 december 2021

Behandeling van een lekkende of vernauwde mitralisklep is nodig om (verergering van) hartfalen te voorkomen en om het leven van de patiënt zo veel mogelijk te verbeteren. Het Radboudumc breidde het aantal behandelmogelijkheden uit.

lees meer

Verwijzing naar SEH Ochtenduren zijn relatief rustig

12 november 2021

Als huisarts kunt u ook helpen de instroom richting onze Spoedeisende Hulp beter te verdelen, zodat we extreme piekmomenten op een dag kunnen voorkomen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet