‘De muziek maakte emoties los’

'De middagconcerten, die sinds februari 2019 maandelijks op verschillende afdelingen worden gegeven en zonder de inzet van onze vrijwilligers niet mogelijk zouden zijn, zijn zó waardevol.' lees meer

‘De muziek maakte emoties los’

'Op onze afdeling lag een vrouw die nog maar kort te leven had. Ze wilde het moment van overlijden zelf kiezen. In het weekend was er veel familie. Op zaterdag vierde ze – vervroegd – nog het 40-jarig huwelijk met haar man. De kamer was versierd en er waren hapjes. Het was vermoeiend voor haar, maar je zag dat ze genoot. Op zondag was er weer veel bezoek, wel 15 tot 20 mensen. Mevrouw had het benauwd en lag aan een beademingskapje, maar ze was heel helder. En omdat het Moederdag was, speelde in de gang een muziekkwartet, Medusa. Het trok die middag langs vier verschillende afdelingen.

Voor patiënten die uit bed konden, waren er stoelen in onze gang neergezet. Andere patiënten konden vanuit hun kamers meeluisteren naar de klanken van (bas)klarinet, euphonium en dwarsfluit. Het kwartet speelde verschillende genres, waaronder ‘Mama mia’ – het was immers Moederdag – en ‘Someone to watch over me’. We vroegen de vrouw of ze het fijn vond om mee te luisteren, anders konden we de deur van haar kamer sluiten. Maar nee, ze wilde het graag horen.

De familie vroeg daarna of het kwartet ook voor haar kamer wilde spelen, zodat ze het kon zien. Voor de deuropening zaten de vier muzikanten op een stoel. Het klonk zo mooi dat de piepjes en bliepjes van de apparatuur helemaal naar de achtergrond verdwenen, ondanks dat ze er wel waren. Het was heel bijzonder. Mevrouw was erg vermoeid maar ze genoot. Je zag haar voeten op de melodie van de muziek meebewegen. En er ontstond opeens een heel bijzondere sfeer.

De muziek maakte bij de familie, en trouwens ook bij verpleegkundigen, emoties los. Er rolden veel tranen, armen werden om elkaar heen geslagen. Een paar uur later is mevrouw vredig ingeslapen. De familie was heel dankbaar. Ze hebben nog een mooie kaart naar de afdeling gestuurd, dat ze het zo’n bijzonder en waardig afscheid hadden gevonden. Heel fijn dat we haar en hun dit ”cadeautje” konden geven.

Deze middagconcerten, die sinds februari 2019 maandelijks op verschillende afdelingen worden gegeven en zonder de inzet van onze vrijwilligers niet mogelijk zouden zijn, zijn zó waardevol.'
  • Medewerkers
  • Intranet