Over het Radboudumc Kunst Nieuws Ton Rijken en Anne Speckens voorzitters Kunstadviesraad

8 februari 2021

De Raad van Bestuur en het College van Bestuur van de Radboud Universiteit hebben drs. Ton Rijken en prof. dr. Anne Speckens per direct benoemd tot de nieuwe voorzitters van de Kunstadviesraad. Zij volgen John Heesakkers op die kort na zijn aantreden als voorzitter, naar Maastricht UMC vertrok.

Ton Rijken en Anne Speckens zijn beiden goed ingevoerd in wat hedendaagse kunst en kunstenaars voor universiteit en ziekenhuis kunnen betekenen en al geruime tijd actief als lid van de Kunstadviesraad. Nieuw is dat zij het voorzitterschap gaan vormgeven als duovoorzitterschap. Dit versterkt de gezamenlijkheid van het kunstprogramma en geeft concreet invulling aan de samenwerking op inhoud die ziekenhuis en universiteit voor ogen hebben. De nieuwe voorzitters hebben nadrukkelijk de ambitie in de Kunstadviesraad en impact van het kunstprogramma meer pariteit tussen beide organisaties te brengen.

De Kunstadviesraad ontwikkelt in opdracht van het College van Bestuur en de Raad van Bestuur een campus Heyendael breed hedendaags kunstprogramma in de publieke en representatieve ruimten van faculteiten, afdelingen en centra van beide organisaties. Binnen en buiten. Dat doen zij samen met kunstco├Ârdinator Let Geerling, kunsthistoricus met jarenlange ervaring in binnen- en buitenland als curator van tentoonstellingen, kunstprojecten en opdracht en publicist.

Kunstenaars kijken aandachtiger, ruimer en hebben een scherp oog voor blinde vlekken als gevolg van gewoonten en routines. In het dagelijks leven, de eigen professie, de omgang met elkaar en die met jezelf. Met kunst en kunstenaars ontdek je details die anders verborgen blijven, leg je onverwachte verbanden, stel je vragen die je misschien liever niet wilt horen en kom je tot nieuwe inzichten.

Vanuit die betekenis en meerwaarde van kunst laat de Kunstadviesraad met langerlopende projecten, presentaties, en gesprekken en ontmoetingen, crossovers ontstaan tussen de praktijk van hedendaagse kunstenaars en die van onderwijs, zorg en onderzoek. Soms leiden projecten tot nieuwe aanwinsten voor de kunstcollecties van universiteit en ziekenhuis die de Kunstadviesraad beheert en verspreid over Campus Heyendael in ensembles met een verhaal presenteert.

Contactpersoon van de Kunstadviesraad is Let Geerling: let.geerling@ru.nl

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Radboud Kunst & Cultuur

  • Medewerkers
  • Intranet