Radboudumc en partners Radboudumc tekent samenwerkingsovereenkomst met Terumo Europe N.V.

3 juni 2022

Radboudumc en Terumo Europe N.V. hebben een strategische samenwerkingsovereenkomst getekend. Beide partners gaan samen bestaande behandelingen voor kankerpatiënten verbeteren en nieuwe, gepersonaliseerde therapieën ontwikkelen. Daarbij staat het gebruik van holmium-166 microsferen, kleine radioactieve bolletjes, centraal.

Holmium-166 microsferen worden momenteel gebruikt bij het beeldgestuurd bestralen van levertumoren. Deze techniek wordt ook wel radioembolisatie of selectieve interne radiatie (SIRT) genoemd. Met behulp van een katheter worden miljoenen radioactieve bolletjes bij de patiënt in de leverslagader gespoten. De bolletjes lopen daarna vast in bloedvaten in en om de tumoren, die zo van dichtbij bestraald worden.

Persoonsgerichte behandeling

De grootste uitdaging bij radioembolisatie is om de bolletjes in de juiste dosering op de juiste plekken in het lichaam te krijgen. “Het Radboudumc is bij uitstek de plek om dit nader te onderzoeken”, aldus Jurgen Fütterer, interventieradioloog bij het Radboudumc. “In onze MITeC operatiekamers kunnen we de bolletjes live volgen op de MRI tijdens de behandeling. Zo leren we ze steeds beter sturen en kunnen we de dosering ook ter plekke aan de individuele patiënt aanpassen.”

De Holmium-bolletjes worden geleverd door het in Deventer gevestigde Quirem Medical, een volledige dochteronderneming van Terumo Europe N.V. Quirem Medical werkt al langer samen met het Radboudumc. Met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst intensiveert Terumo Europe N.V. de onderzoekssamenwerking met het Radboudumc.

"Met de recente oprichting van het Global Therapeutic Interventional Oncology-team streeft Terumo Europe N.V. naar het ontwikkelen van verbeterde kankerzorg. In die inspanning is deze samenwerking met het Radboudumc een essentiële mijlpaal en we kijken uit naar een versnelde innovatie ten behoeve van patiënten", aldus Laurent Domas, Vice-President Global Interventional Oncology Strategy and Therapy Development bij Terumo Europe N.V.

Nieuwe toepassingen voor uitbehandelde patiënten

Radioembolisatie wordt nu vooral gebruikt bij van patiënten met (uitgezaaide) leverkanker, voor wie een chirurgische ingreep geen optie meer is. Radioembolisatie helpt om het leven van deze patiënten te verlengen. Radboudumc en Terumo Europe N.V. hopen hen in de toekomst meer perspectief te kunnen bieden met deze beeldgestuurde en persoonlijke behandeling.

“Onze aanpak is uniek; het MRI-gestuurd en op maat gedoseerd toedienen van de bolletjes is nog nergens in de wereld gedaan”, vertelt Frank Nijsen, universitair hoofddocent bij Radboudumc en groepsleider van het onderzoek naar radioembolisatie. “Samen met Terumo Europe N.V. zullen we deze techniek verder verfijnen. Ons  onderzoek richt zich op patiënten met aandoeningen die op dit moment niet of nauwelijks behandelbaar zijn: uitgezaaide leverkanker, maar ook hersenkanker en alvleesklierkanker”.

“Wij zijn verheugd met het vertrouwen dat Terumo Europe N.V. heeft uitgesproken in ons onderzoek en onze faciliteiten”, aldus Jan Smit, decaan en vice-voorzitter Raad van Bestuur bij Radboudumc. “Terumo’s expertise en inbreng helpen bovendien enorm bij het versnellen en vertalen van ons onderzoek naar concreet toepasbare therapieën. Hopelijk hebben kankerpatiënten over de hele wereld daar uiteindelijk baat bij.”

Over het Radboudumc

Het Radboudumc wil voorop lopen in de ontwikkeling van een innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg en heeft als missie: ‘to make a significant impact on healthcare’.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Over Terumo

Terumo (TSE: 4543) is een wereldleider in medische technologie en zet zich al 100 jaar in voor "Bijdragen aan de samenleving door middel van gezondheidszorg". Terumo is gevestigd in Tokio en is wereldwijd actief. Terumo heeft wereldwijd meer dan 25.000 medewerkers in dienst om innovatieve medische oplossingen te bieden in meer dan 160 landen en regio's. Het bedrijf begon als een Japanse fabrikant van thermometers en ondersteunt sindsdien de gezondheidszorg. Nu varieert het uitgebreide zakelijke portfolio van vasculaire interventie en cardiochirurgische oplossingen, bloedtransfusie- en celtherapietechnologie tot medische producten die essentieel zijn voor de dagelijkse klinische praktijk, zoals transfusiesystemen, diabeteszorg en peritoneale dialysebehandelingen. Terumo zal er verder naar streven om van waarde te zijn voor patiënten, medische professionals en de samenleving als geheel.

Over Terumo Europe N.V.

 Terumo Europe N.V. is een essentiële speler in de EMEA-gezondheidszorgmarkt door medische producten en diensten van de beste kwaliteit te leveren. We zijn een sterke speler van de Terumo Group door bij te dragen aan innovatie en duurzame groei. Terumo Europe produceert, distribueert, verkoopt en verkoopt een breed scala aan medische hulpmiddelen in vijf belangrijke business units: Interventionele Systemen, Farmaceutische Oplossingen, Medische Producten, Cardiovasculaire Producten en Diabetes Management. Het hoofdkantoor en de productiefaciliteiten van Terumo Europe EMEA bevinden zich in Leuven (België), de productiefaciliteit in Knowsley (VK), het Europees Distributiecentrum in Genk (België) en verkoopkantoren in EMEA.

Website van Terumo Europe N.V.

Meer nieuws


Radboudumc Investment Day opnieuw druk bezocht

16 oktober 2023

Op 12 oktober vond voor de derde keer de Radboudumc Investment Day plaats. Wetenschappers, ondernemers en investeerders uit de life sciences & health sector kwamen bij elkaar in het Radboudumc Experience Center om kennis uit te wisselen, te netwerken en te praten over nieuwe samenwerkingen.

lees meer

Soteria Medical BV kondigt samenwerking aan met ALLEAD

27 juli 2023

Radboudumc spin-off Soteria Medical BV kondigt samenwerking aan met ALLEAD.

lees meer

Take Off 2 financiering van NWO voor Predica Diagnostics

30 juni 2023

Predica Diagnostics heeft de Take Off 2 financiering binnengehaald om de ontwikkeling van hun baarmoederhals (pre)kanker voorspellingstest te versnellen.

lees meer

Het startup ecosysteem in Nijmegen een boost geven!

22 juni 2023

TechleapNL, Radboud Universiteit, Radboudumc en de gemeente Nijmegen organiseerden een succesvol evenement waar innovatieve health en high-tech startups hun visie deelden op de uitdagingen en kansen voor het lokale startup ecosysteem.

lees meer

Maak kennis met: Healthy Ideas, Healthy Returns

2 juni 2023

Heb jij een gouden idee om de zorg te verbeteren, maar niet de middelen om het te realiseren? Ontdek Healthy Ideas, Healthy Returns: een publiek-privaat netwerk in de Benelux dat kansen biedt voor investeringen en bedrijfsvoorstellen op het vlak van zorg.

lees meer

Kick-off samenwerking 3D-geprinte orthesen met Spentys en atum3D

9 februari 2023

atum3D en Spentys gaven in het Radboudumc een workshop over 3D-geprinte orthesen, een baanbrekende ontwikkeling mogelijk gemaakt door de samenwerking met onze afdeling Chirurgie - Trauma Unit en 3D lab.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet