Wat is acute lymfatische leukemie?

Acute lymfatische leukemie (ALL) is een vorm van bloedkanker. Het is een ziekte van uw beenmerg, waarbij voorlopercellen van witte bloedcellen (blasten genaamd) ongecontroleerd gaan groeien. Hierdoor wordt uw normale bloed­aan­maak verstoord.

Het beenmerg is het orgaan waarin bloedcellen worden aangemaakt. Als er kankercellen in het beenmerg voorkomen, dan kan uw beenmerg zijn werk niet meer goed doen.

De kankercellen bestaan uit onrijpe lymfocyten die we lymfoblasten noemen. Deze blasten blijven zich delen en verdringen daardoor de aanmaak van normale bloedcellen. Hierdoor veranderen uw bloedwaarden. Dit uit zich bijvoorbeeld in bloedarmoede (wat leidt tot vermoeidheid), een laag aantal normale witte bloedcellen (wat een verhoogde kans op infecties geeft) of een laag aantal bloed­plaatjes (wat zorgt voor een verhoogde kans op bloedingen of onverklaarbare blauwe plekken).

De zieke bloedcellen kunnen zich in korte tijd snel vermenigvuldigen. Dit kan gebeuren in enkele dagen tot enkele weken. Vandaar dat deze vorm van leukemie een acute ziekte is. Dat wil zeggen dat u in korte tijd ziek kan worden. De zieke witte bloedcellen verplaatsen zich van het beenmerg naar de bloedbaan, maar kunnen zich ook verplaatsen naar uw centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Dit laatste wordt gecontroleerd door middel van een ruggenprik. Soms stapelen de zieke cellen zich op in organen, zoals de huid, lymfeklieren, milt, lever.

Hoe vaak komt ALL voor?

ALL is een zeldzame aandoening. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 220 mensen de diagnose ALL. Iets meer dan de helft van hen is jonger dan 15 jaar.

Er is een duidelijk verschil tussen ALL op kinderleeftijd en ALL bij volwassenen. De behan­deling en de genezings­kansen zijn anders. Kinderen worden intensiever behandeld en hun vooruitzichten zijn beter dan die van volwassenen.

Meer informatie

Op de website van patiëntenorganisatie Hematon leest u meer over:

  • Klachten en symptomen
  • Onderzoek en diagnose
  • Behandeling
  • Vooruitzichten
Patientenzorg Aandoeningen Acute lymfatische leukemie

Wat is acute lymfatische leukemie?

Acute lymfatische leukemie (ALL) is een vorm van bloedkanker. Het is een ziekte van uw beenmerg, waarbij voorlopercellen van witte bloedcellen (blasten genaamd) ongecontroleerd gaan groeien. Hierdoor wordt uw normale bloedaanmaak verstoord.

lees meer

Contact

Afdeling Hematologie

(024) 361 88 23

Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Route: 433

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Ingang: 8 (rechts naast de hoofdingang)
Geert Grooteplein Zuid 8
6525 GA Nijmegen

Heeft u voor het eerst een afspraak in het Radboudumc?
Meldt u zich tijdig voor uw afspraak bij de inschrijfbalie bij de hoofdingang.

Komt u voor een afspraak op de dagbehandeling interne specialismen of voor een afspraak met de verpleegkundig consulent?
Volg dan route 498

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 8
Ga naar binnen bij: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Volg route 433

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet.

lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet