Wat zijn bijnierziekten?

Bijnieren

De bijnieren (adrenal glands) zitten boven de nieren in het vetweefsel dat uw nieren omringt. De bijnier bestaat uit de bijnierschors en het bijniermerg. Beide delen maken belangrijke, maar zeer verschillende hormonen aan. De bijnierschors produceert drie soorten hormonen:
  • stresshormoon (glucocorticoïden)
  • zouthormoon (mineralocorticoïden)
  • mannelijke hormonen (androgenen)
 

Functies van de bijnierschorshormonen

De hormonen die de bijnierschors aanmaakt, hebben belangrijke functies. Het stresshormoon:
  • is een tegenspeler van insuline, waardoor het bloedsuikergehalte in evenwicht blijft
  • stimuleert de honger
  • werkt ontstekingsremmend
  • laat de bloeddruk stijgen
Zouthormoon zorgt er ook voor dat de bloeddruk stijgt en regelt daarnaast het zoutgehalte in uw lichaam. De mannelijke hormonen zorgen voor puberteitsbeharing

Te veel of te weinig bijnierschorshormoon

Als u een ziekte hebt aan de bijnier, kan de bijnierschors te veel of te weinig hormonen aanmaken. Het hormoon ACTH dat afkomstig is uit de hypofyse (klier onder de hersenen), stimuleert de bijnier. Dit ACTH verhoogt de productie van het hormoon cortisol. Zo kan een tekort of teveel aan bijnierschorshormoon het gevolg zijn van een bijnierziekte of van een verstoorde werking van de hypofyse.
Patientenzorg Aandoeningen Bijnierziekten bij kinderen

Wat zijn bijnierziekten?

De bijnieren zitten boven de nieren in het vetweefsel dat uw nieren omringt. De bijnier bestaat uit de bijnierschors en het bijniermerg. Beide delen maken belangrijke, maar zeer verschillende hormonen aan.

lees meer

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Ziektes van de bijnierschors

De belangrijkste ziektes van de bijnierschors op kinderleeftijd zijn:

  • We spreken van de ziekte van Addison, ofwel bijnierschorsinsufficiëntie, als uw bijnierschors onvoldoende functioneert.

    lees meer


Ziektes van het bijniermerg

Het bijniermerg maakt de hormonen adrenaline en noradrenaline aan. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in de stressreactie en beïnvloeden de bloeddruk. De belangrijkste ziekte van het bijniermerg op kinderleeftijd is het feochromocytoom. lees emer

Behandeling Stressbehandeling bij kinderen met bijnierziekten

De bijnieren van uw kind maken te weinig hydrocortison. Om toch voldoende van deze stof in het lichaam te hebben, krijgt uw kind dagelijks hydrocortison. In sommige situaties heeft uw kind meer hydrocortison nodig dan normaal. Dan moet u extra hydrocortison geven.

lees meer

Kinderen met een bijnierziekte Informatie voor leerkrachten

U ontvangt deze folder omdat een kind met een bijnierziekte in uw klas of groep heeft. lees meer

Radboudumc Expertise­centrum Bijnierziekten

Het Radboudumc Expertisecentrum Bijnierziekten is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met bijnierziekten.

lees meer