Patiëntenzorg Aandoeningen Borstvorming bij mannen

Over gynaecomastie

Gynaecomastie is de groei van borstklierweefsel bij jongens en mannen. lees meer

Over gynaecomastie

Gynaecomastie is de groei van borstklierweefsel bij jongens en mannen. Dit komt zowel aan één kant voor als aan beide kanten. We onderscheiden:
  • puberale gynaecomastie
  • prepuberale gynaecomastie
We spreken van prepuberale gynaecomastie als een jongen nog een klein testikelvolume (zaadbalvolume) heeft. In de puberteit groeien de zaadballen.

Testosteron en oestrogeen uit balans

Gynaecomastie komt veel voor bij jongens in de puberteitsleeftijd (tot 75% van de jongens). Deze vorm is vrijwel altijd onschuldig en gaat voorbij. Het ontstaat voordat een jongen het volwassen gehalte mannelijk hormoon (testosteron) in zijn bloed heeft. Er is dan geen goede balans tussen oestrogeen (vrouwelijk hormoon) en testosteron (mannelijk hormoon). Oestrogeen stimuleert de groei van borstklierweefsel en testosteron remt dit.

Niet verwarren met obesitas

Gynaecomastie moet niet verward worden met vetweefsel bij obesitas (vetzucht). Bij gynaecomastie ontstaat klierweefsel, bij obesitas vetweefsel. Een kinderarts kan meestal het verschil voelen.

Behandeling Gynaecomastie

Als u als man een vergrootte borst heeft, kan een operatie een oplossing bieden. Met liposuctie zuigen we het onderhuids vet weg. Als er te veel klierweefsel is, of de huid is uitgerekt, kiezen we voor een combinatie van technieken. Daarbij verwijderen we ook het klierweefsel en de huid. lees meer

Contact

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis

+31 (0)24 366 85 44
contactformulier
  • Medewerkers
  • Intranet