Wat is hartkramp?

Hartkramp is in de meeste gevallen een zuurstofgebrek van de hartspier, die zuurstofrijk bloed ontvangt via de kransslagaders. lees meer

Wat is hartkramp?

Hartkramp (angina pectoris) is een krampende pijn in de borst als gevolg van een hartziekte. De pijn kan uitstralen naar uw arm, kaak en rug. Aanleiding voor hartkramp is meestal:
  • inspanning,
  • wanneer u emotioneel bent,
  • als u van een warme naar een koude ruimte gaat.
De pijn verdwijnt na een paar minuten rust.

Ontstaan

Hartkramp is in de meeste gevallen een zuurstofgebrek van de hartspier. Deze ontvangt zuurstofrijk bloed via de kransslagaders. De kransslagaders kunnen door aderverkalking worden aangetast. Hierdoor belemmert de bloedtoevoer.

Behandeling

Angina pectoris is goed te behandelen. Bij lichte klachten krijgt u medicijnen. Werken de medicijnen niet (meer) of voelt u zich steeds slechter? Dan is dotteren of een bypassoperatie nodig. Als u al andere hartproblemen had of als hartproblemen bij u in de familie zitten zal de hartspecialist eerder besluiten om te dotteren.

Wanneer belt u 112?

Duurt de pijn langer dan 15 minuten en helpen de medicijnen niet? Bel direct 112. lees meer

Wanneer belt u 112?

Krijgt u steeds vaker aanvallen of worden ze erger? Neem dan contact op met uw hartspecialist. Doe dit ook als u denkt dat de medicijnen minder goed werken.

Hartinfarct

Duurt de pijn langer dan vijftien minuten en helpen de medicijnen niet? U kunt een hartinfarct hebben. Bel direct het ziekenhuis, uw huisarts of het alarmnummer 112.

Contact

Polikliniek Cardiologie

(024) 361 93 50

Afdeling Cardiologie

De afdeling Cardiologie houdt zich bezig met hart- en vaatziekten bij volwassenen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet