Complicaties bij een ernstige levercirrose

Portale hypertensie

Als gevolg van het stugger worden van de lever stroomt het bloed dat uit het maag-darmstelsel komt moeilijker door de lever heen. Dit geeft een hoge druk op de ader die het bloed naar de lever voert, de poortader. Dit probleem heet portale hypertensie.

De volgende verschijnselen of klachten kunnen hierdoor ontstaan:
  • spataderen in de slokdarm of maag die kunnen gaan bloeden.
  • vocht (ascites) in de buikholte. Wanneer er veel vocht in uw buik zit, kan dit buikpijn, verminderde eetlust en kortademigheid geven.
  • vergrote milt. Dit kan pijn links onder in uw buik geven. Door een grote milt kan het aantal bloedplaatjes verlaagd zijn, waardoor er sneller blauwe plekken of een bloeding ontstaan.

Hepatische Encefalopathie

De lever heeft als gevolg van de levercirrose meer moeite om de afvalstoffen uit het maag-darmstelsel te verwerken. Deze afvalstoffen, zoals ammoniak, komen daardoor in de hersenen terecht. Dit wordt Hepatische Encefalopathie genoemd.
De meest voorkomende klachten die hierbij ontstaan zijn:
  • sufheid
  • traagheid en verwardheid
  • een omgedraaid dag- en nachtritme

Wat is levercirrose?

Levercirrose is het gevolg van een chronische beschadiging van de lever, waarbij littekenweefsel in de lever ontstaat. lees meer

Wat is levercirrose?

Levercirrose is het gevolg van een chronische beschadiging van de lever, waarbij littekenweefsel in de lever ontstaat. Als er veel littekenweefsel in de lever zit spreken we van cirrose. De lever wordt stugger en de werking van de lever kan achteruit gaan. Levercirrose geeft verder een hoger risico op het ontstaan van levercelkanker (hepatocellulair carcinoom).

Oorzaken

Levercirrose is in de meeste gevallen het gevolg van:
  • een chronische vorm van virusinfecties zoals hepatitis B en hepatitis C
  • een chronische leverontsteking door vetstapeling in de lever (steatose)
  • een chronische leverbeschadiging door langdurig en overmatig alcoholgebruik
Soms ontstaat levercirrose door meer zeldzame aandoeningen als:
  • primaire biliaire cholangitis (PBC); dit is een chronische ontsteking van de kleine galwegen in de lever
  • primair scleroserende cholangitis ( PSC); dit is een chronische ontsteking van de grotere galwegen binnen en buiten de lever
  • auto-immuun hepatitis, een auto-immuunziekte van de lever

Stadia

De functie van uw lever wordt bij iedere policontrole beoordeeld op basis van bloeduitslagen en eventueel ander aanvullend onderzoek. Uw behandelend arts kan met deze uitslagen bepalen in welk stadium de levercirrose zich bevindt. Deze stadia kunnen variëren.
Dit heeft te maken met het verloop van uw ziekte en of er sprake is van blijvend aanwezige schadelijke factoren, zoals een niet-behandelde virusinfectie of alcoholgebruik. De ernst van levercirrose wordt ingedeeld in 3 stadia, de Child-Pugh stadia genoemd. Hieronder staan de stadia uitgelegd:
  • Child-Pugh stadium A: de lever is verlittekend, maar er zijn geen klachten of complicaties. Dit wordt ook wel een gecompenseerde levercirrose genoemd.
  • Child-Pugh stadium B & C: de lever is verlittekend, maar er is ook sprake van een duidelijk verminderde werking of er zijn andere complicaties opgetreden als gevolg van de cirrose. Dit wordt gedecompenseerde levercirrose genoemd.

Symptomen

Levercirrose ontstaat langzaam en geeft soms niet of nauwelijks klachten. Als de lever minder goed werkt kunt u de volgende klachten krijgen. lees meer

Symptomen

Levercirrose ontstaat langzaam en geeft soms niet of nauwelijks klachten. Als de lever minder goed werkt kunt u de volgende klachten krijgen:
  • algehele zwakte en vermoeidheid
  • verminderde eetlust en gewichtsverlies
  • verlies van spiermassa, daardoor dunnere armen en benen
  • geelzucht, het geel zien van de huid en oogwit
  • jeuk
  • kleine 'spinvormige' bloedvaatjes op de borst en bovenarmen
  • rode handpalmen

Onderzoeken

We kunnen een diagnose stellen aan de hand van bloedonderzoek en een combinatie van onderstaande onderzoeken:
  • Het doel van dit onderzoek is om met behulp van echografie een beeld te krijgen van uw lever, galwegen en/of bloedvaten rondom de lever.

    lees meer


Aanvullend onderzoek

In sommige gevallen doen we de volgende aanvullende onderzoeken, bijvoorbeeld in het geval van complicaties of als we vermoeden dat u levercelkanker heeft:
  • Met een CT-scan maken we opnamen van uw lichaam. Met behulp van röntgenstralen kunnen we dunne dwarsdoorsneden maken van het te onderzoeken lichaamsdeel.

    lees meer


Complicaties bij een ernstige levercirrose

Bij ernstige levercirrose kunnen de volgende complicaties optreden. lees meer

Behandeling

Verdere schade aan de lever kan alleen herstellen als de oorzaak weggenomen wordt. lees meer

Behandeling

Verdere schade aan de lever kan alleen herstellen als de oorzaak weggenomen wordt. Bij een infectie met hepatitis B en C kan dit door middel van medicijnen die de ziekte onder controle houden (in het geval van hepatitis B) of zelfs genezen (in het geval van hepatitis C). Als de onderliggende ziekte onder controle is, kan de vorming van nieuw littekenweefsel stoppen. Soms is de lever op langere termijn zelfs in staat deels te herstellen.

In het geval van levercirrose is het belangrijk extra schade aan de lever te voorkomen. Factoren die extra schade kunnen veroorzaken, zoals overgewicht, suikerziekte of alcoholgebruik, moeten daarom worden vermeden.

Behandeling van de complicaties

Ook als er al complicaties zijn ontstaan, is hiervoor vaak nog een behandeling mogelijk. Grote spataderen (varices) in de slokdarm kunnen op 2 manieren behandeld worden:
  • Via een kijkonderzoek (gastroscopie) kan de spatader afgebonden worden met elastiekjes  Meestal zijn meerdere behandelingen nodig.
  • Uw behandelend arts kan medicijnen voorschrijven die ervoor zorgen dat de bloeddruk in de spataderen verlaagd wordt.
Beide behandelingen zorgen ervoor dat spataderen kleiner worden (of verdwijnen) en daardoor minder snel kunnen gaan bloeden.

Bij vochtophoping in de buik (ascites) kan de arts een zoutbeperkt dieet en vochtafdrijvende medicijnen voorschrijven (diuretica). Wanneer er te veel vocht in uw buik blijft zitten, is het soms nodig om het vocht uit de buik te laten lopen door middel van een tijdelijke drain.

Hepatische Encefalopathie kan behandeld worden met medicijnen.

Dieet­maatregelen

Bij levercirrose is het belangrijk dat u gezond en gevarieerd eet. Daardoor beperkt u het risico op ondervoeding, maar ook op overgewicht of het ontstaan van suikerziekte, die extra beschadiging van de lever kunnen veroorzaken. lees meer

Dieet­maatregelen

Bij levercirrose is het belangrijk dat u gezond en gevarieerd eet. Daardoor beperkt u het risico op ondervoeding, maar ook op overgewicht of het ontstaan van suikerziekte, die extra beschadiging van de lever kunnen veroorzaken. Het is verder belangrijk dat u in een goede conditie blijft. Uw behandelend arts kan adviseren een dieet te volgen, zoals een eiwit-verrijkt dieet of een zoutbeperkt dieet. Voor een persoonlijke dieetadvies kan de diëtiste u ondersteunen.
  • De lever heeft door de cirrose meer moeite om suikers op te slaan. Om te voorkomen dat er in de nacht een energietekort ontstaat, raden we aan om in de avond voor het slapen gaan nog een (kleine) maaltijd te eten. Hiermee voorkomt u dat uw spiermassa en spierkracht afnemen.
  • Energie- en eiwit-verrijkte voeding. Als de levercirrose erger wordt, heeft u meer behoefte aan energie en eiwitten. Dit terwijl de inname minder is door bijvoorbeeld vermoeidheid of medicijnen.
  • Als er sprake is van vocht in uw buik of benen, is het belangrijk dat u zo weinig mogelijk zout eet. De arts zal een zoutbeperkt dieet adviseren.
  • Drink geen alcohol. Ook wanneer cirrose niet door alcohol is ontstaan, zorgt het gebruik van alcohol voor verdere beschadiging van uw lever. Hierdoor is er een groter risico op het ontstaan van complicaties.

Meer informatie

  • Medewerkers
  • Intranet