Wat is een gastroscopie?

Bij een gastroscopie bekijkt de arts het slijmvlies van de slokdarm, maag en de twaalfvingerige darm. Hij of zij kan eventuele afwijkingen behandelen.


Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd.

lees meer

Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:

 • Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek)
 • Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
 • Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.

De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt. 

 

Het onderzoek

Voor het onderzoek

U mag minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer eten, zodat u een lege maag heeft. Daarnaast moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij bepaalde medicijnen en/of aandoeningen.

lees meer

Voor het onderzoek

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Dit betekent dat u minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer mag eten. Uiterlijk 6 uur voor het onderzoek mag u nog een licht ontbijt gebruiken, bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. U mag nog wel helder drinken tot 2 uur voor het onderzoek.

Heldere dranken die u mag drinken: water, aanmaaklimonade, frisdrank zonder koolzuur zoals Crystal Clear, DubbelFriss, heldere ontvette bouillon (zonder groenten, vlees, vermicelli), heldere vruchtensappen zonder vruchtvlees zoals appelsap en wit druivensap, koffie en thee zonder melk (koffie beperken tot maximaal 2 kopjes) en heldere isotone sportdranken.

Uw noodzakelijke medicijnen mag u gewoon innemen met een slokje water.

Sondevoeding

Heeft u een sonde in uw maag of in uw twaalfvingerige darm? Stop dan 12 uur voor het onderzoek met de sondevoeding.

Uw medische conditie

U heeft digitale voorlichting gehad en/of u bent op de pré-sedatie poli van het Endoscopie Centrum geweest. Daar zijn onderstaande vragen aan bod gekomen. Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en dit is niet besproken, neem dan contact met ons op.

 • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
 • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: Acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), Clopidogrel (Plavix®), Fenprocoumon (Marcoumar®), Dipyridamol (Persantin®), Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®) of Apixaban (Eliquis®)?
 • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
 • Heeft u suikerziekte?
 • Heeft u een Pacemaker of een ICD (interne defibrillator)? 
 • Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht?

Heeft u de dagen voor het onderzoek koorts of griep, of heeft u in de afgelopen 6 weken voor het onderzoek een longontsteking gehad of bent u hier nog van aan het herstellen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan het Endoscopie Centrum? Het kan zijn dat we uw onderzoek moeten verplaatsten totdat u volledig hersteld bent.

Overige bloedverdunners

De bloedverdunnende medicijnen Ascal®, Acetylsalicylzuur of Carbasalaatcalcium mag u gewoon blijven gebruiken. 

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek kunt u zich melden bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u om een half uur voor de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben wij genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden. Reken ongeveer 15 minuten extra om te parkeren en om naar onze afdeling te lopen.

Bericht van verhindering

Als u verhinderd bent op het afgesproken tijdstip, zeg de afspraak dan zo spoedig mogelijk af om lange wachttijden te voorkomen. U kunt hiervoor tijdens kantoortijden bellen naar het secretariaat van het Endoscopie Centrum, telefoonnummer (024) 361 41 89.


Tijdens het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte, neemt een checklist me u door en brengt als het nodig is een infuusnaald  in. Hierna gaat u terug naar de wachtkamer en wordt u opgehaald door de verpleegkundige van de kamer.

lees meer

Tijdens het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte, neemt een checklist met u door en brengt als het nodig is een infuusnaald in. Hierna gaat u terug naar de wachtkamer en wordt u opgehaald door de verpleegkundige van de kamer.

Controle

Vlak voor elk onderzoek controleert het endoscopieteam aan de hand van een lijst een aantal gegevens. Dit heet een time out procedure.

Het onderzoek

Een arts en twee verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. In de behandelkamer gaat u op uw linkerzij op het onderzoeksbed liggen. U krijgt een mondstukje in om uw tanden te beschermen en te voorkomen dat u op de slang kunt bijten. Als u een gebitsprothese draagt, vragen wij u deze uit te doen voor het onderzoek. Wij stellen het op prijs als u uw eigen gebittenbakje meeneemt.
Eventueel verdoven we uw keel met een verdovende spray. Deze plaatselijke verdoving maakt de keel gevoelloos en onderdrukt eventuele kokhalsneigingen.

De arts gebruikt voor het onderzoek een gastroscoop. Dit is een buigzame slang met een doorsnee van ongeveer één centimeter. Aan het eind van de slang zit een videocamera, waarvan het videobeeld op een monitor te zien is. De arts brengt de slang via de mond in de slokdarm. U kunt gewoon blijven doorademen. De arts brengt via de slang koolzuurgas (CO2) in de maag om een beter zicht te krijgen. Hierdoor kunt u een opgezet gevoel in uw bovenbuik krijgen. Via de slang kan de arts ook vocht wegzuigen. In de slang zit nog een tweede kanaal. Hierdoor kan de arts instrumenten naar binnen schuiven en een klein hapje uit het slijmvlies nemen. Dit materiaal gaat voor onderzoek naar het laboratorium. Eventuele poliepen (goedaardige gezwellen in de vorm van een knikker) kan de arts verwijderen. Dit gebeurt door een lus om de poliep heen te leggen en deze los te branden met ‘zwakstroom’. Deze behandeling doet geen pijn.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.


Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek last hebben van een opgeblazen gevoel in uw bovenbuik en soms wat keelpijn. Als u een roesje heeft gehad, gaat u na het onderzoek naar de zorgruimte.

lees meer

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek last hebben van een opgeblazen gevoel in uw bovenbuik en soms wat keelpijn. Als u keelverdoving heeft gehad moet u een half uur na de verdoving wachten voordat u iets mag eten of drinken. U kunt anders het risico lopen dat u zich verslikt. Als u een roesje heeft gehad, gaat u na het onderzoek naar de zorgruimte. U blijft in de zorgruimte tot u goed wakker bent. Zodra uw toestand het toelaat mag u weer eten en drinken. Dan gaat ook het infuus eruit en kunt u naar huis. Omdat het middel ook sufheid veroorzaakt, mag u na afloop minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Zorg voor begeleiding en vervoer naar huis. U dient zich te laten ophalen bij
het Endoscopie Centrum. U mag de afdeling niet alleen verlaten.

Complicaties

Bij dit onderzoek zijn er bijna nooit complicaties. Heel soms ontstaat er een bloeding of perforatie (gaatje in de maag).

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Als u patiënt bent van de maag-, darm- leverarts, is er bij het plannen van dit onderzoek ook een afspraak gemaakt voor de uitslag. Is dit niet het geval? Geef dit dan aan bij de balie van het Endoscopie Centrum. We plannen dan een afspraak voor u. Bent u patiënt van een andere specialist? Dan moet u zelf een afspraak maken met deze arts voor ongeveer 2 weken na het onderzoek. Heeft uw huisarts u doorgestuurd? Maak dan een afspraak bij uw huisarts 2 weken na het onderzoek. Soms bellen we u met de uitslag of krijgt u een brief of e-mail. U hoort dit van tevoren van ons.

Wanneer contact opnemen?

Heeft u erger wordende buikpijn, aanhoudend zwarte ontlasting of braakt u bloed? U kunt maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts.
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Meer informatie


Weten­schappelijk onderzoek

Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevraagd. lees meer

Weten­schappelijk onderzoek

Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevraagd. Er kan bijvoorbeeld uw toestemming worden gevraagd voor het nemen van enkele extra hapjes uit het slijmvlies. U heeft vanzelfsprekend het recht hiervan af te zien. Dit heeft nooit invloed op uw behandeling of op de verhouding met uw behandelend arts.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1

Endoscopie Centrum (EC)

Het Endoscopie Centrum is onderdeel van de afdeling Maag,- Darm- en Leverziekten (MDL).

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet