Patiëntenzorg Behandelingen Behandeling van spataderen (varices) in slokdarm en/of maag

Over de behandeling

De behandeling van varices (spataderen) in uw slokdarm en/of maag kan bestaan uit het inspuiten van een vloeistof in het bloedvat waardoor dit dichtgaat (sclerotherapie). Ook is het mogelijk om een bloedvat dicht te krijgen door er een rubber bandje omheen te leggen (rubberbandligatie).

Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Voorbereiding

U mag minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer eten, zodat u een lege maag heeft. Daarnaast moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij bepaalde medicijnen en/of aandoeningen.

lees meer

Voorbereiding

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Dit betekent dat u minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer mag eten. Uiterlijk 6 uur voor het onderzoek mag u nog een licht ontbijt gebruiken, bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. U mag nog wel helder drinken tot 2 uur voor het onderzoek.

Heldere dranken die u mag drinken zijn:

 • water
 • appelsap
 • thee
 • zwarte koffie (zonder melk)
 • vruchtensappen zonder pulp

Dranken die u niet mag drinken zijn:

 • alcohol
 • koolzuurhoudende dranken
 • zuivelproducten

Uw noodzakelijke medicijnen mag u gewoon innemen met een slokje water.

Uw medische conditie

U heeft digitale voorlichting gehad en/of u bent op de pré-sedatie poli van het Endoscopie Centrum geweest. Daar zijn onderstaande vragen aan bod gekomen. Beantwoordt u één of meerdere van onderstaande vragen met ja en dit is niet besproken, neem dan contact met ons op.

 • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
 • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), clopidogrel (Plavix®, Grepid®), fenprocoumon (Marcoumar®), dipyridamol (Persantin®), rivaroxaban (Xarelto®), dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), prasugrel (Efient®) of warfarine?
 • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
 • Gebruikt u Ascal® (carbasalaatcalcium) of acetylsalicylzuur of een aspirineachtige pijnstiller (paracetamol is niet van belang)?
 • Heeft u suikerziekte?
 • Bent u overgevoelig voor rubber en/of latex of jodiumhoudend contrastmiddel?
 • Heeft u een pacemaker of een ICD (interne defibrillator)?
 • Heeft u eerder een infectie van buikvocht (ascites) gehad en gebruikt u geen antibiotica?
 • Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht?

Heeft u de dagen voor het onderzoek koorts of griep, of heeft u in de afgelopen 6 weken voor het onderzoek een longontsteking gehad of bent u hier nog van aan het herstellen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan het Endoscopie Centrum? Het kan zijn dat we uw behandeling moeten verplaatsen totdat u volledig hersteld bent.

Dag van de behandeling

Op de dag van de behandeling kunt u zich melden bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u om een half uur voor de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben wij genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden. Reken ongeveer 15 minuten extra om te parkeren en om naar onze afdeling te lopen. Bel tijdig als u verhinderd bent. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.


Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd.

lees meer

Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:

 • Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek)
 • Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
 • Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.

De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt. 

 


De behandeling

Een arts en 2 verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. Eerst kijken we of er (nog) spataderen zijn in uw slokdarm of maag en of behandeling daarvan nodig is. Dit gebeurt met een gastroscoop. Dit is een buigzame slang met een doorsnee van ongeveer 1 centimeter. lees meer

De behandeling

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte, neemt een checklist met u door en brengt als het nodig is een infuusnaald in.

Controle

Vlak voor elk onderzoek controleert het endoscopieteam aan de hand van een lijst een aantal gegevens. Dit heet een time out procedure.

Onderzoek en behandeling

 

Eerst kijken we of er (nog) spataderen zijn in uw slokdarm of maag en of behandeling daarvan nodig is. Dit gebeurt met een gastroscoop. Dit is een buigzame slang met een doorsnee van ongeveer 1 centimeter. Aan het einde zit een videocamera, waarvan het beeld op een monitor te zien is. U krijgt een mondstukje in om de scoop te beschermen. Als u een gebitsprothese draagt, vragen wij u deze uit te doen voor de procedure. Wij stellen het op prijs als u uw eigen gebittenbakje meeneemt. De arts brengt de slang via uw mond in uw slokdarm en maag. Dit veroorzaakt soms kokhalzen. U kunt tijdens het onderzoek gewoon ademen. De arts brengt via de slang koolzuurgas (CO2) in uw maag om een beter zicht te krijgen. Hierdoor kunt u een opgezet gevoel in uw bovenbuik krijgen. De arts kan ook via dezelfde slang vocht uit uw slokdarm of maag wegzuigen. Als rubberbandligatie nodig is, verwijdert de arts eerst de gastroscoop. Aan het einde van de slang komt een kapje met rubberen bandjes. Daarna brengt de arts de gastroscoop opnieuw in. De spatader wordt aangezogen in het kapje waarna het rubberen bandje van het kapje over de aangezogen spatader schuift. Het bandje bindt de spatader af, waardoor het afsterft. De arts kan meerdere bandjes plaatsen. Als sclerotherapie nodig is, spuit de arts een soort lijmvloeistof in de spatader.

De behandeling duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.


Na de behandeling

Als het om een controle gaat en er geen behandeling heeft plaatsgevonden, mag u na afloop naar huis. Als u wel een roesje heeft gekregen, blijft u nog ongeveer 1 uur ter observatie in de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. lees meer

Na de behandeling

 • In principe mag u na de behandeling naar huis. Er kan een medische reden zijn om u af te raden naar huis te gaan. Dan plaatsen we u over naar een verpleegafdeling voor verdere controle.  
 • Als u geen roesje heeft gehad, kunt u zelf autorijden of per openbaar vervoer naar huis gaan. Als u wel een roesje heeft gekregen, blijft u nog ongeveer 1 uur ter observatie in de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. In verband met het roesje mag u na afloop 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Zorg voor begeleiding en vervoer naar huis vanaf het Endoscopie Centrum. U mag de afdeling niet alleen verlaten.
 • Als de behandeling heeft plaatsgevonden mag u de eerste 24 uur alleen vloeibaar voedsel nemen.
 • U kunt na het onderzoek last hebben van een opgeblazen gevoel in uw bovenbuik, pijn achter het borstbeen en keelpijn. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. 

Complicaties

 • Koorts
 • Pijn achter het borstbeen
 • Longontsteking
 • Longembolie door sclerotherapie
 • Nabloeding
 • Bijna nooit ontstaat er een ontsteking van longvlies of hartzakje
 • Bijna nooit treden er later vernauwingen op in de slokdarm. Hiervoor is meestal geen behandeling noodzakelijk.

Wanneer contact opnemen?

Bij plotseling hevige buikpijn, koorts, bloedverlies, pikzwarte ontlasting, benauwdheid of bloed braken.

U kunt maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts.
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1
 • Medewerkers
 • Intranet