Wat is lymfeklierkanker? lymfoom
Lymfeklierkanker is kanker van het lymfekliersysteem. Lymfocyten, een bepaald soort witte bloedcellen, delen ongecontroleerd en houden zich op in de lymfeklieren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Hodgkin-Lymfoom (HL) en Non-Hodgkin-Lymfoom (NHL).
lees meerOorzaak
De oorzaak van het ontstaan van lymfeklierkanker is vaak niet bekend. Bij enkele vormen van Non-Hodgkin-Lymfoom kunnen virussen, een aangeboren afweerstoornis of behandeling met medicatie die de afweer langdurig onderdrukken een rol spelen.Symptomen
Een deel van de patiënten heeft weinig klachten en presenteert zich met een pijnloze zwelling van een klier in de hals, oksel of liezen. Daarnaast kunnen er ook algemene klachten ontstaan, ook wel symptomen genoemd:- koortsaanvallen zonder duidelijke oorzaak
- nachtzweten (kletsnat wakker worden en dan kleding en beddengoed moeten verschonen)
- gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak (meer dan 10% van het oorspronkelijke gewicht in 6 maanden).

Het stellen van de diagnose
De diagnoses Hodgkin-Lymfoom en Non-Hodgkin-Lymfoom worden gesteld op een klier, dan wel een deel van de klier, die vergroot en verdacht is.
lees meerHet stellen van de diagnose
De diagnoses Hodgkin-Lymfoom en Non-Hodgkin-Lymfoom worden gesteld op een klier, dan wel een deel van de klier, die vergroot en verdacht is. Na verwijderen van de klier wordt het weefsel bewerkt zodat de patholoog onder de microscoop met aanvullende kleuringen de diagnose kan stellen. Omdat er zoveel verschillende varianten zijn, is het soms moeilijk om een goed onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende soorten lymfeklierkanker. Het kan ook moeilijk zijn om het onderscheid te maken met bepaalde infecties die soms een bijna gelijkend beeld kunnen geven. Nadat de diagnose door de patholoog gesteld is, volgt er onderzoek om de uitgebreidheid van de lymfeklierkanker te bepalen. Ook wordt het risicoprofiel bepaald.
Stadium en prognose
Het stadium van lymfeklierkanker is van invloed op de behandeling en de vooruitzichten. Er worden vier ziektestadia onderscheiden.
lees meerStadium en prognose
Het stadium van lymfeklierkanker is van invloed op de behandeling en de vooruitzichten. Er worden vier ziektestadia onderscheiden.- Stadium I: één lymfekliergebied is aangedaan
- Stadium II: twee of meer lymfekliergebieden zijn aangedaan aan dezelfde kant van het middenrif.
- Stadium III: meerdere lymfekliergebieden zijn aangedaan boven en onder het middenrif.
- Stadium IV: naast betrokkenheid van lymfekliergebieden zijn er ook organen zoals longen, lever, huid en/of het beenmerg betrokken.
- A: geen symptomen aanwezig.
- B: symptomen: koorts, gewichtsverlies of nachtzweten aanwezig.
Prognose
De prognose van lymfeklierkanker is sterk afhankelijk van het type lymfeklierkanker, de snelheid waarmee het lymfoom groeit, het stadium van de ziekte en de conditie van de patiënt. Er zijn risicoscores voor het Hodgkin-Lymfoom (EORTC, GLSH) en voor het Non-Hodgkin-Lymfoom (FLIPI, IPI, MIPI).Radboud Oncologie Fonds
Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.
lees meerUw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet.
lees meerUw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.
Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.