Metastase in hersenen of wervelkolom


Wat zijn metastasen?

Metastasen zijn uitzaaiingen van kwaadaardige tumoren ergens anders in het lichaam. Uitzaaiingen kunnen overal in het lichaam ontstaan. Ze kunnen bijvoorbeeld via de bloed- en/of lymfebaan verplaatst zijn.

lees meer

Wat zijn metastasen?

Metastasen zijn uitzaaiingen van kwaadaardige tumoren ergens anders in het lichaam. Uitzaaiingen kunnen overal in het lichaam ontstaan. Ze kunnen bijvoorbeeld via de bloed- en/of lymfebaan verplaatst zijn. Zitten de uitzaaiing in het hersenweefsel, dan noemen we dat hersenmetastasen. Als ze in de wervelkolom zitten zijn het wervelmetastasen. Metastasen naar de hersenen en wervelkolom komen vaak van longkanker, borstkanker en melanoom tumoren.

Symptomen

Wanneer een metastase in de wervelkolom groeit, komt er druk op het ruggenmerg. Dit zorgt ervoor dat u weinig kracht en minder gevoel in uw benen heeft. U heeft ook minder controle over uw sluitspieren.

Diagnose

Niet iedere hoofdpijn komt door een hersentumor. Heeft u nooit eerder last gehad van hoofdpijn, bent u misselijk, moet u overgeven of heeft u neurologische verschijnselen? Dan kunnen we u onderzoeken. U krijgt eerst een CT-scan. Als we op een CT-scan afwijkingen zien, krijgt u meestal daarna een MRI. Op een MRI zien we metastasen die op de CT niet te zien zijn. Met een MRI kunnen we het gebied zien waar de klachten vandaan komen en zien we meteen ook de rest van de wervelkolom.

Als de primaire tumor niet bekend is, is het goed om eerste te weten wat voor soort tumor het is. Dan weten we welke behandeling het beste voor u is. We doen dan een punctie (biopsie). Met röntgen, een CT-scan (stereotactisch) of met neuronavigatie bepalen we de plaats van de punctie. Dit onderzoek doet de radioloog samen met de neurochirurg.
 

Behandeling Behandeling metastase in hersenen of wervelkolom

Het doel van deze behandeling is het verwijderen van de metastasen.

lees meer

Contact

Afdeling Neurochirurgie
(024) 361 66 04

inloggen