Patiëntenzorg Aandoeningen Premature adrenarche

Over premature pubarche

Kinderen die te vroeg schaamhaar (pubisbeharing) krijgen, hebben last van premature pubarche. lees meer

Over premature pubarche

Kinderen die te vroeg schaamhaar (pubisbeharing) krijgen, hebben last van premature pubarche. We noemen deze beharing te vroeg als jongens het vóór hun negende krijgen en meisjes voor hun achtste. Ook kunnen kinderen met premature pubarche last hebben van okselbeharing, volwassen transpiratiegeur en acné. Deze symptomen wijzen allemaal op activiteit van mannelijke hormonen.

Oorzaak in de bijnier

Meestal veroorzaakt een adrenache de te vroege schaamhaarontwikkeling. Een adrenache is een zogenaamde puberteit van de bijnieren. De bijnieren produceren dan veel meer relatief zwakke mannelijke hormonen. Te vroege ontwikkeling van het schaamhaar komt tien keer zo vaak voor bij meisjes als bij jongens.

Kenmerken van premature adrenarche

Bij kinderen met te vroege schaamhaarontwikkeling, neemt de schaambeharing meestal langzaam toe. Ze hebben geen duidelijke groeispurt en de botleeftijd loopt slechts beperkt voor op de kalenderleeftijd (maximaal één tot anderhalf jaar). De echte puberteit krijgen zij op normale leeftijd en ze hebben ook een normale eindlengte. Meestal hebben zij geen vergrote penis of clitoris. En het zaadbalvolume neemt niet toe, zoals normaal tijdens de puberteit. 

Contact

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis

+31 (0)24 366 85 44
contactformulier
  • Medewerkers
  • Intranet