Patientenzorg Aandoeningen Slokdarmkanker MICE nieuwe operatietechniek

Wat is MICE? nieuwe operatietechniek bij slokdarmoperaties

MICE is een nieuwe manier van opereren bij patiënten met slokdarmkanker bij wie de slokdarm verwijderd wordt. Bij de standaard techniek wordt een groot deel van de operatie via de borstkas verricht, bij de nieuwe techniek wordt dit gedeelte via de hals geopereerd.

lees meer

Wat is MICE? nieuwe operatietechniek bij slokdarmoperaties

MICE is een nieuwe manier van opereren bij patiënten met slokdarmkanker bij wie de slokdarm verwijderd wordt. Bij de standaard techniek wordt een groot deel van de operatie via de borstkas verricht, bij de nieuwe techniek wordt dit gedeelte via de hals geopereerd. Voordeel is dat we daarmee verwachten de kans op complicaties verkleinen. MICE staat voor Minimally Invasive Cervical Esophagectomy. 

Om te kunnen genezen van slokdarmkanker moeten we in de meeste gevallen de slokdarm verwijderen en deze vervangen door een buismaag. Dit is een zeer risicovolle operatie, die we via de buik, borstkas en hals uitvoeren. De belangrijkste complicaties hangen samen met het gedeelte van de operatie dat we via de borstkas uitvoeren. Denk aan longcomplicaties (longontsteking, longbeschadiging of vocht achter de longen) of een lekkage van de aansluiting tussen slokdarm en buismaag (naadlekkage). In Japan is een nieuwe operatietechniek ontwikkeld om de slokdarm te verwijderen, waarbij het risico op dit soort complicaties veel kleiner is. Het Radboudumc heeft deze operatietechniek als eerste in Nederland én Europa overgenomen. De eerste patiënten zijn al succesvol geopereerd via MICE.


Contact

Bastiaan Klarenbeek
chirurg

contact

1e patiënt aan het woord

“Ik ben trots op het team en blij dat ik als eerste patiënt de operatie mocht ondergaan. Ik hoop dat ik het team daarmee help om in de toekomst meer patiënten zo te kunnen behandelen.”

Invoering nieuwe operatietechniek hoe is dat gegaan?

Om de nieuwe operatietechniek onder de knie te krijgen hebben we samengewerkt met Japanse chirurgen. lees meer

Medewerkers