Patiëntenzorg Aandoeningen Slokdarmkanker MICE: nieuwe operatietechniek

Wat is MICE? nieuwe operatietechniek bij slokdarmoperaties

MICE is een nieuwe manier van opereren bij patiënten met slokdarmkanker bij wie de slokdarm verwijderd wordt. Bij de standaard techniek wordt een groot deel van de operatie via de borstkas verricht, bij de nieuwe techniek wordt dit gedeelte via de hals geopereerd. lees meer

Wat is MICE? nieuwe operatietechniek bij slokdarmoperaties

MICE is een nieuwe manier van opereren bij patiënten met slokdarmkanker bij wie de slokdarm verwijderd wordt. Bij de standaard techniek wordt een groot deel van de operatie via de borstkas verricht, bij de nieuwe techniek wordt dit gedeelte via de hals geopereerd. Voordeel is dat we daarmee verwachten de kans op complicaties verkleinen. MICE staat voor Minimally Invasive Cervical Esophagectomy. 

Om te kunnen genezen van slokdarmkanker moeten we in de meeste gevallen de slokdarm verwijderen en deze vervangen door een buismaag. Dit is een zeer risicovolle operatie, die we via de buik, borstkas en hals uitvoeren. De belangrijkste complicaties hangen samen met het gedeelte van de operatie dat we via de borstkas uitvoeren. Denk aan longcomplicaties (longontsteking, longbeschadiging of vocht achter de longen) of een lekkage van de aansluiting tussen slokdarm en buismaag (naadlekkage). In Japan is een nieuwe operatietechniek ontwikkeld om de slokdarm te verwijderen, waarbij het risico op dit soort complicaties veel kleiner is. Het Radboudumc heeft deze operatietechniek als eerste in Nederland én Europa overgenomen. De eerste patiënten zijn al succesvol geopereerd via MICE.

Verwachte voordelen

We verwachten dat de nieuwe manier van opereren een aantal voordelen heeft:

  • Gezonde organen en weefsel worden minder beschadigd, omdat we alleen het deel verwijderen wat echt nodig is om te genezen van slokdarmkanker. Het weefsel eromheen kan heel blijven, doordat we veel subtieler kunnen opereren.
  • Er zullen waarschijnlijk minder longcomplicaties optreden.
  • De gevolgen van een mogelijke naadlekkage worden beperkt.  
  • We hebben meer mogelijkheden om alle lymfeklieren rondom de tumor te verwijderen.

Of deze voordelen echt zo zijn, gaan we uitzoeken. Hiervoor verzamelen we informatie over de patiënten die op deze manier geopereerd worden en over hoe zij herstellen. Deze informatie vergelijken we met die van patiënten die op de standaard manier geopereerd worden.


Contact

Bastiaan Klarenbeek
chirurg

contactformulier

1e patiënt aan het woord

“Ik ben trots op het team en blij dat ik als eerste patiënt de operatie mocht ondergaan. Ik hoop dat ik het team daarmee help om in de toekomst meer patiënten zo te kunnen behandelen.”

Invoering nieuwe operatietechniek hoe is dat gegaan?

Om de nieuwe operatietechniek onder de knie te krijgen hebben we samengewerkt met Japanse chirurgen. lees meer

Risico’s

Hoewel we verwachten dat we de kans op complicaties kunnen verkleinen met de nieuwe operatietechniek, zijn er wel risico’s verbonden aan MICE. Bij de nieuwe operatie kan de stembandzenuw beschadigd raken, waardoor de patiënt tijdelijk of blijvend hees kan worden. lees meer

Risico’s

Hoewel we verwachten dat we de kans op complicaties kunnen verkleinen met de nieuwe operatietechniek, zijn er wel risico’s verbonden aan MICE. Bij de nieuwe operatie kan de stembandzenuw beschadigd raken, waardoor de patiënt tijdelijk of blijvend hees kan worden. Daarom voeren we de nieuwe techniek alleen nog uit bij patiënten waarbij we ook het bovenste deel van de slokdarm moeten verwijderen tot in de hals (hoge tumor of lymfklieren in dit gebied). Doordat bij deze patiënten sowieso een deel van de operatie via de hals moet gebeuren, is het aanvullende risico op heesheid door MICE beperkt.


Project MICE

Bekijk hier de projectpagina met meer informatie voor zorgprofessionals. lees meer

Team

  • Medewerkers
  • Intranet