Wat zijn tumoren van ruggenmerg en wervelkolom?

Er zijn tumoren (gezwellen) die kunnen uitgaan van de ruggenwervels, het ruggenmergsvlies, de zenuwwortels of van het ruggenmerg zelf. Er zijn vier categorieën:
  • Tumoren uitgaand van of groeiend in de wervels. Dit kunnen bijvoorbeeld uitzaaiingen zijn van kwaadaardige gezwellen ergens anders in het lichaam. Ze kunnen het ruggenmerg beknellen of zelfs ingroeien in het ruggenmerg.
  • Tumoren die uitgaan van het ruggenmergsvlies.
  • Tumoren die uitgaan van de zenuwwortels.
  • Tumoren die zijn ontstaan uit het weefsel van het ruggenmerg zelf (intrinsieke ruggenmergtumoren). De tumor zit binnen in het ruggenmerg zelf.

Extrinsieke ruggenmergtumoren

De tumoren die uitgaan van ruggenmergsvlies en van zenuwwortels zijn extrinsieke ruggenmergtumoren. De tumor ligt buiten het ruggenmerg. De extrinsieke ruggenmergtumoren komen ongeveer 8 keer zo vaak voor als de intrinsieke gezwellen.
Patiëntenzorg Aandoeningen Tumoren van ruggenmerg en wervelkolom

Wat zijn tumoren van ruggenmerg en wervelkolom?

Er zijn tumoren (gezwellen) die kunnen uitgaan van de ruggenwervels, het ruggenmergsvlies, de zenuwwortels of van het ruggenmerg zelf. lees meer

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Symptomen

Uw klachten hangen af van de plaats waar de tumor zit. Ze komen doordat de tumor op de zenuwbanen van het ruggenmerg drukt, of door druk op de bloedvaten van het ruggenmerg. Hierdoor kan bloedstuwing (zwelling van het ruggenmerg) ontstaan of kunnen bloedvaten (ruggenmergsinfarct) afsluiten. lees meer

Symptomen

Uw klachten hangen af van de plaats waar de tumor zit. Ze komen doordat de tumor op de zenuwbanen van het ruggenmerg drukt, of door druk op de bloedvaten van het ruggenmerg. Hierdoor kan bloedstuwing (zwelling van het ruggenmerg) ontstaan of kunnen bloedvaten (ruggenmergsinfarct) afsluiten.

Beschadiging zenuwvezels

De druk op de zenuwbanen beschadigt na een tijd de zenuwvezels. U kunt dit merken doordat u problemen krijgt met uw kracht, de coördinatie van de bewegingen en uw armen en/of benen, of doordat u gevoelsstoornissen krijgt (bijvoorbeeld een dof, slapend gevoel in een arm of been, of tintelingen). Ook kunt u de controle verliezen over uw blaas en de kringspier van de anus (incontinentie voor urine en/of ontlasting) en potentiestoornissen krijgen. De tumoren groeien vaak langzaam. Hierdoor kunnen de klachten langzaam ontstaan. Soms merkt u, of uw familie het in het begin niet eens. Vaak heeft u pijn in een arm of been of in een ander deel van uw lichaam (rug, romp). De pijn ontstaat vaak 's nachts en gaat weer weg als u overeind komt.

Waar komen ruggenmergtumoren voor?

Ruggenmergtumoren kunnen overal in het ruggenmerg voorkomen. Hierdoor kunnen de klachten erg verschillen. De diagnose ruggenmergtumor is soms moeilijk te stellen. Als het ruggenmerg hoog in de halswervelkolom is beklemd, kunnen uw armen en benen verlamd raken. Een tumor die lager in het wervelkanaal zit (bijvoorbeeld laag in de borstelwervelkolom), kan tot verlamming van de benen leiden, maar niet van de armen.

Dwarslaesie

Doen we niets aan de tumor, dan leidt dit meestal tot een totale verlamming van de spieren die onder de tumor zitten.  U heeft dan geen gevoel in die lichaamsdelen in die lichaamsdelen. Dit noemen we een dwarslaesie. Werveltumoren geven vaak veel (rug)pijn. De pijn zit vaak op de plaats van de wervel waarin de tumor zit. Heeft u rugpijn? Dan komt dit meestal niet door een tumor.


Soorten tumoren van de wervelkolom en het ruggenmerg

Er zijn verschillende soorten ruggenmergtumoren. Om wat voor soort tumor het gaat, bepalen we door tumorweefsel te verwijderen en het onder de microscoop te onderzoeken.
  • Wanneer u een tumor in een ruggenwervel heeft, is dat heel vaak een uitzaaiing vanuit een tumor ergens anders in het lichaam.

    lees meer


    Tumoren van de wervel zelf

    Metastasen (uitzaaiingen)

    Wanneer u een tumor in een ruggenwervel heeft, is dat heel vaak een uitzaaiing vanuit een tumor ergens anders in het lichaam.  Meestal zit de primaire tumor (de kwaadaardige tumor van waaruit de uitzaaiingen zijn ontstaan) in de long (longkanker) of de borst (borstkanker). Het kan ook van de prostaat (prostaatkanker) en bepaalde vormen van bloedkanker (de ziekte van Kahler en de ziekte van Hodgekin) komen. Al deze tumoren kunnen de wervel zwakker maken. Hierdoor kan het wervellichaam inzakken en kunnen de zenuwwortels en/of ruggenmerg beklemd raken.

    Bottumoren

    Deze tumoren zijn heel zeldzaam en meestal goedaardig. Vaak heeft u alleen pijn en verder geen klachten. Ze kunnen zenuwweefsel (zewnuwwortels of ruggenmerg) verdringen waardoor u neurologische verschijnselen kunt krijgen.

  • Extrinsieke ruggenmergtumoren

    Meningeoom

    Meningeomen zijn goedaardige tumoren die uitgaan van het ruggenmergsvlies. Meestal groeien ze aan de binnenkant van dit vlies. Doordat ze langzaam groeien, verdringen en beknellen ze uiteindelijk het ruggenmerg. Meningeomen kunnen ook binnen de schedel zitten.

    Neurinomen of Schwannomen

    Deze tumoren zijn ook goedaardig. Ze ontstaan uit de cellen van Schwann. Dat zijn isolatie cellen om de uitlopers van de zenuwcellen liggen. Meestal zitten deze tumoren in de zenuwwortels die uit het ruggenmerg komen. Daardoor liggen deze tumoren bijna altijd buiten het ruggenmerg. Meestal liggen ze wel binnen het ruggenmergsvlies. Deze tumoren kunnen we meestal goed verwijderen. We moeten dan wel vaak het stuk zenuw waaruit de tumor is ontstaan mee verwijderen. Neurinomen kunnen aan alle zenuwen voorkomen. Binnen de schedel is de brughoektumor de bekendste vorm.

  • Intrinsieke ruggenmergtumoren

    Astrocytoom

    Dit is een tumor die uitgaat van de steuncellen (astrocyten) van het ruggenmerg. Er zijn goedaardige en kwaadaardige astrocytomen. De goedaardige soort komt 3 keer vaker voor dan de kwaadaardige. Bij allebei is het moeilijk om het tumorweefsel van het ruggenmergweefsel te onderscheiden. Hierdoor kunnen we de tumor meestal niet helemaal verwijderen.

    Ependymoom

    Deze tumor ontstaat uit de cellen die het centrale kanaal (ependymcellen) van het ruggenmerg bekleden. Ze komen vaak voor in het onderste deelvan het wervelkanaal. Daar zitten alleen nog de zenuwwortels. Ependymomen kunnen we vaak goed met een operatie verwijderen.

    Lipoom

    Dit type tumor bestaat uit vetcellen. Ze komen meestal voor bij spina bifida. We kunnen ze meestal niet helemaal verwijderen.

Onderzoek naar tumoren

  • Met een CT-scan kunnen we uw wervels beter in beeld brengen.

    lees meer


Ondersteunende zorg Leven met kanker

We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.

lees meer

Behandeling tumoren van ruggenmerg en wervelkolom

Het doel van de behandeling is het verwijderen (van een deel) van de tumor of tumoren. lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.


Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet