Wat zijn vergrote lymfeklieren?

Naast het bloedvatenstelsel heeft het menselijk lichaam ook een lymfevatenstelsel. Dit bestaat uit lymfevaten die met elkaar zijn verbonden door lymfeklieren. De meeste lymfeklieren zitten in de hals, oksel en de liezen. 

De lymfeklieren zijn een opslagplaats voor lymfocyten. Lymfocyten zijn afweercellen. Ze herkennen en beschermen het lichaam tegen vreemde stoffen of cellen, zoals virussen of bacteriën. Wanneer de lymfocyten een lichaamsvreemde stof (bijvoorbeeld een bacterie) herkennen, proberen ze deze uit te schakelen. De lymfocyten worden dan actief en het worden er meer. Daardoor worden de lymfeklieren groter en ontstaat lymfadenopathie. Het doel van de lymfocyten is om de bacterie uit te schakelen en afweerstoffen aan te maken om het lichaam te beschermen. De lymfeklieren worden weer kleiner als de infectie over is, hoewel dit soms lang kan duren.

Lymfadenoptahie

We noemen het lymfadenoptahie als de lymfeklieren vergroot zijn tot meer dan 1,5 centimeter in de lies of meer dan 1 centimeter elders in het lichaam. Een vergrootte lymfeklier kan aanvoelen als een knobbeltje onder de huid.

Gezwollen lymfeklieren door infecties

Jonge kinderen hebben vaak infecties en daardoor vaak gezwollen lymfeklieren. Meestal gaat het om onschuldige virale en soms bacteriële infecties. Een voorbeeld van gezwollen lymfeklieren ziet u vaak in de hals bij een keelontsteking of in de oksel bij een ontsteking aan een vinger. In zeldzamere gevallen kunnen gezwollen lymfeklieren wijzen op bepaalde infectieziekten, kanker of reumatologische aandoeningen.

Patientenzorg Aandoeningen Vergrote lymfeklieren

Wat zijn vergrote lymfeklieren?

De lymfeklieren zijn een opslagplaats voor lymfocyten. Lymfocyten zijn afweercellen. Ze herkennen en beschermen het lichaam tegen vreemde stoffen of cellen, zoals virussen of bacteriën. Bij een infectie met een virus of bacterie worden de lymfeklieren groter. De meeste lymfeklieren zitten in de hals, oksel en de liezen.

lees meer

Contact

Amalia kinderziekenhuis

(024) 361 44 15
contactformulier

Onderzoeken

Meestal kunnen we op basis van uw verhaal en/of dat van uw kind en lichamelijk onderzoek al een goede inschatting maken van wat er aan de hand is. Als we een infectie vermoeden, controleren we het bloed op ontstekingswaarden en antistoffen.

lees meer

Onderzoeken

Bloedonderzoek

Meestal kunnen we op basis van uw verhaal en/of dat van uw kind en lichamelijk onderzoek al een goede inschatting maken van wat er aan de hand is. Als we een infectie vermoeden, controleren we het bloed op ontstekingswaarden en antistoffen. De lymfocyten maken deze antistoffen aan als reactie op de infectie. Elk type infectie zorgt voor een specifiek type antistoffen. Zo kunnen we achterhalen door welke bacterie de infectie veroorzaakt wordt.

Echo

Vaak maken we ook een echo van de lymfeklier. Daarmee kan de radioloog zien hoe de klier er van binnen uitziet. De echo kan ons een goed idee geven van wat er met de klier aan de hand is.

Longfoto

Soms maken we dan nog een longfoto of scan om ons idee te bevestigen.

Biopt

In sommige gevallen is het nodig om de klier te verwijderen of er een stukje van af te nemen om een goede diagnose te kunnen stellen. De patholoog bekijkt de klier dan onder de microscoop. Of we voeren een bacteriekweek uit op de verwijderde cellen. Het verwijderen van een klier gebeurt altijd onder narcose. 


Behandeling vergrote lymfeklieren

De behandeling van gezwollen lymfeklieren is afhankelijk van de oorzaak ervan. Als de oorzaak duidelijk is, stelt de arts een gericht behandelplan op. Uiteraard bespreken we dit behandelplan met u.

Zoveel mogelijk onderzoek op één dag

We proberen zoveel mogelijk onderzoeken en afspraken op één dag te organiseren, zodat u snel duidelijkheid heeft over wat er aan de hand is en wat we eraan kunnen doen.

lees meer

Zoveel mogelijk onderzoek op één dag

Er zijn veel zorgverleners betrokken bij de zorg voor kinderen met gezwollen lymfeklieren: de kinderinfectioloog, kindereumatoloog, kinderoncoloog, kinderchirurg, KNO-arts, MKA-arts, radioloog, patholoog en medisch microbioloog. We proberen zoveel mogelijk onderzoeken en afspraken bij deze zorgverleners op één dag te organiseren, zodat u snel duidelijkheid heeft over wat er aan de hand is en wat we eraan kunnen doen. Eén van deze zorgverleners, de kinderinfectioloog is de hoofdbehandelaar. Hij/Zij bespreekt de uitslagen en het behandelplan met u.
 
Het efficiënt organiseren van alle zorg rondom uw kind als het gezwollen klieren heeft, noemen we het zorgpad lymfadenopathie.


Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet