Wat zijn vergrote lymfeklieren?

Naast het bloedvatenstelsel heeft het menselijk lichaam ook een lymfevatenstelsel. Dit bestaat uit lymfevaten die met elkaar zijn verbonden door lymfeklieren. De meeste lymfeklieren zitten in de hals, oksel en de liezen. 

De lymfeklieren zijn een opslagplaats voor lymfocyten. Lymfocyten zijn afweercellen. Ze herkennen en beschermen het lichaam tegen vreemde stoffen of cellen, zoals virussen of bacteriën. Wanneer de lymfocyten een lichaamsvreemde stof (bijvoorbeeld een bacterie) herkennen, proberen ze deze uit te schakelen. De lymfocyten worden dan actief en het worden er meer. Daardoor worden de lymfeklieren groter en ontstaat lymfadenopathie. Het doel van de lymfocyten is om de bacterie uit te schakelen en afweerstoffen aan te maken om het lichaam te beschermen. De lymfeklieren worden weer kleiner als de infectie over is, hoewel dit soms lang kan duren.

Lymfadenoptahie

We noemen het lymfadenoptahie als de lymfeklieren vergroot zijn tot meer dan 1,5 centimeter in de lies of meer dan 1 centimeter elders in het lichaam. Een vergrootte lymfeklier kan aanvoelen als een knobbeltje onder de huid.

Gezwollen lymfeklieren door infecties

Jonge kinderen hebben vaak infecties en daardoor vaak gezwollen lymfeklieren. Meestal gaat het om onschuldige virale en soms bacteriële infecties. Een voorbeeld van gezwollen lymfeklieren ziet u vaak in de hals bij een keelontsteking of in de oksel bij een ontsteking aan een vinger. In zeldzamere gevallen kunnen gezwollen lymfeklieren wijzen op bepaalde infectieziekten, kanker of reumatologische aandoeningen.

Patiëntenzorg Aandoeningen Vergrote lymfeklieren

Wat zijn vergrote lymfeklieren?

De lymfeklieren zijn een opslagplaats voor lymfocyten. Lymfocyten zijn afweercellen. Ze herkennen en beschermen het lichaam tegen vreemde stoffen of cellen, zoals virussen of bacteriën. Bij een infectie met een virus of bacterie worden de lymfeklieren groter. De meeste lymfeklieren zitten in de hals, oksel en de liezen. lees meer

Contact Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
Vrijdag 8 december is onze polikliniek gesloten en zijn wij telefonisch niet bereikbaar.
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Behandelingen en onderzoeken zorgpad

Vergrote lymfeklieren kunnen komen door zeer verschillende oorzaken. We proberen zoveel mogelijk onderzoeken en afspraken op één dag te organiseren, zodat u snel duidelijkheid heeft.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet